Най-Добри Фритюрници с Горещ Въздух 2024

Търсите еър фрайър (ear fryer)? Фритюрниците с горещ въздух са чудесен и здравословен начин да се насладите на някои от любимите си домашно приготвени храни, като същевременно намалите приема на мазнини.

Тези уреди за готвене с горещ въздух добиха изключителна популярност през последните години и не случайно са толкова търсени и харесвани.

Ние от BestReviews подбрахме най-добрите модели фритюрници с горещ въздух (еър фрайъри), за да Ви улесним в избора.

фритюрник с горещ въздух (еър фрайър)

Най-добри фритюрници с горещ въздух (еър фрайъри) за 2024

ПРЕДИМСТВА
НЕДОСТАТЪЦИ
НАЙ-ПРОДАВАН
1
Star-Light Airfryer
Фритюрник с горещ въздух Star-Light Airfryer DAFB-5020BL
ВИЖ ЦЕНА
ПРЕДИМСТВА
Мощност от 2000W – загрява бързо и спестява ценно време

Капацитет от 5 литра, достатъчен за приготвяне на повече от 1 кг. храна

Термостат – за задаване на подходяща температура

8 предварително зададени програми

Кошница за торти
НЕДОСТАТЪЦИ
Може да има проблеми с ръжда при миене в съдомиялна

Може да започне да се лющи
2
Star-Light DAFB-2613BL
Фритюрник с горещ въздух Star-Light AirFryer DAFB-2613BL
ВИЖ ЦЕНА
ПРЕДИМСТВА
Мощност от 1300W

Капацитет от 2.6 литра

Термостат – за задаване на подходяща температура

8 предварително зададени програми
НЕДОСТАТЪЦИ
Трябва да се готви на 2 пъти при повече от двама души
3
Фритюрник Tefal Easy Fry XXL EY701D15, 1850 W
ВИЖ ЦЕНА
ПРЕДИМСТВА
Капацитет до 5.6 литра, до 8 порции

8 предварително зададени програми

Функция за автоматично изключване

Може да се почиства в съдомиялна

Лесен за почистване и използване
НЕДОСТАТЪЦИ
Сравнително висока цена
4
Star-Light AFB-2613WH
Фритюрник с топъл въздух Star-Light AFB-2613WH
ВИЖ ЦЕНА
ПРЕДИМСТВА
Мощност от 1300W

Капацитет от 2.6 литра

Термостат – за задаване на подходяща температура

НЕДОСТАТЪЦИ
Трябва да се готви на 2 пъти при повече от двама души
5
Фритюрник Philips Airfryer XXL HD965090
Фритюрник Philips Airfryer XXL HD9650/90
ВИЖ ЦЕНА
ПРЕДИМСТВА
Капацитет храна до 1.4 кг.

Мощност от 2225W

5 предварително зададени програми за готвене

Технология за отстраняване на мазнините от храните

Режим за запазване на топлината на храната
НЕДОСТАТЪЦИ
Висока цена

Как работи фритюрник с горещ въздух (еър фрайър)

Този уред за готвене с горещ въздух има нагревател, който излъчва топлина и вентилатор, благодарение на който горещия въздух циркулира около храната в кошницата. По този начин, работи сходно с конвекторните и вентилаторни фурни.

При стандартните фритюрници, времето за приготвяне на храната е по-бързо, но и по-безполезно за здравето, докато при еър фрайърът и конвекторните фурни е необходимо малко повече време за приготвяне, но храната е с по-добри качества.

Какво може да готвите в еър фрайър (ear fryer)

По традиция с тях можете да приготвяте класически ястия, които се готвят във фритюрник или фурна, а именно: пържените картофи, лучените кръгчета и пилешки хапки и нъгети. Но освен гореизброените, можете да приготвяте месо, да печете сладкиши, като торта, да печете твърди зеленчуци и много други.

Независимо дали сте любители на сладкото или на соленото, в интернет има много чудесни безплатни рецепти за приготвянето на вкусна храна във фритюрник с горещ въздух.

Какво да изберете – еър фрайър или стандартен фритюрник

Това зависи от предпочитанията ви към храната и диетата.

Ако се целите към по-здравословно хранене, фритюрникът с горещ въздух е правилния избор, тъй като той изисква много малко или почти никакво количество мазнина върху повечето храни. Според проучвания, еър фрайър използва до 80% по-малко олио, в сравнение с традиционните фритюрници, а това значително намалява мазнините и приеманите калории.

За какво да гледате като избирате фритюрник с горещ въздух

Размер на кошницата

Еър фрайърите готвят храна, поставена в кошница, до която има достъп чрез издърпващо се чекмедже или горен капак. Размерът на кошницата определя количеството храна, което уреда за готвене с горещ въздух може да приготви. Капацитетът обикновено варира от около 1,5 до 7,3 литра.

Понякога в кошниците на фритюрника с горещ въздух се събира по-малко храна от обявеното количество. Не забравяйте да проверите работния капацитет, преди покупка.

Ако готвите за семейство или по-голямо домакинство, уверете се в размера на желания еър фрайър, заедно с това колко лесно се поставя и изважда кошницата.

Вземете предвид и размера на уреда като цяло. В зависимост от пространството за съхранение, по-компактен модел може да е по-добър. Ако разполагате с място на работния плот, може би изберете неутрален черен или бял цвят, който да подхожда на повечето кухненски дизайни.

Как се управлява еър фрайър (фритюрник с горещ въздух)

Основните модели уреди за готвене с горещ въздух обикновено се управляват с два циферблата, които ви позволяват ръчно да задавате и регулирате температурата и времето. Малко вероятно е тези модели да разполагат с допълнителни функции като аларми за напомняне за обръщане на храната, затова се уверете, че сте закупили модел с таймер, който можете да настроите и забравите за поне 30 минути или повече.

По-усъвършенстваните модели разполагат с цифрови дисплеи и бутони за управление. Някои от тях следят температурата на готвене, а други имат удобни предварително задени програми за готвене на любимите ви храни.

Лесно ли се чисти еър фрайър

Въпреки, че използва по-малко олио, фритюрникът с горещ въздух все пак отделя мазнина по време на процеса на готвене.

Кошницата за храна често е с отвори, през които преминава горещият въздух, и те могат да се запушат с мръсна храна, ако не се почистват. Почиствайте уреда след всяка употреба.

Много фритюрници с горещ въздух имат подвижни части, които могат да се мият в съдомиялна машина. Ако вашият модел има незалепваща повърхност и предпочитате да не рискувате да я поставите в съдомиялна машина, проверете дали ще е достатъчно лесно да я измиете на ръка.

Съветите на производителя за почистване на избрания от вас модел също могат да бъдат полезни.

Нива на шум и пара

Всеки фритюрник с горещ въздух издава известен шум, който се дължи на работата на вентилатора по време на процеса на готвене. Някои модели са тихи, а други са почти безшумни. Като цяло еър фрайърът ви не трябва да издава повече шум от климатик.

Уредът също така отделя малко пара по време на готвенето, точно както при пърженето в тиган. Преди да купите, помислете за вентилацията в кухнята си и за възможното разположение на фритюрника с горещ въздух, за да намалите до минимум парата. По-мазните храни, отделят повече пара от другите.

Цена на фритюрник с горещ въздух (еър фрайър)

Цените на уредите за готвене с горещ въздух обикновенно варират между 100 и 500 лева, в зависимост от марката, модела и включените допълнителни функции и аксесоари.

Допълнителни функции и аксесоари

Не всички модели фритюрници имат тези допълнителни функции и обикновено колкото повече са включени, толкова по-висока е цената.

Функции за готвене

  • Разбъркване: Някои модели еър фрайър използват лопатка за бавно разбъркване на храната по време на готвене, но тя е подходяща само за някои видове храна, като например печени зеленчуци. Изберете модел с допълнителна купа без бъркалката, за да сте гъвкави.
  • Въртяща се кошница: По-гъвкава от модела със саморазбъркваща се кошница, с помощта на аксесоарите можете също да печете, гриловате и изпичате храна. Въртящите се кошници се нуждаят от по-малко олио в сравнение с другите модели, което ги прави още по-здравословни.
  • Регулируем термостат: Повечето модели имат крайни таймери, но някои имат и сигнали, които ви напомнят да обърнете или разклатите храната.

Функции за безопасност

  • Заключване на капака: Капакът се затваря по време на готвене, като се предотвратява пръскането.
  • Контрол на външната кошница: Позволява ви да пускате храна в олиото, докато капакът остава затворен.
  • Автоматично изключване: Изключва фритюрника, за да го предпази от прегряване.

Bestreviews
Logo