Най-Добри Камини на Пелети 2024

Искате да знаете кои са най-добрите камини на пелети?

Когато става въпрос за отопление на дома или работилницата през зимата, една от най-добрите алтернативи на пълноценна отоплителна система е пелетната камина.

Тези печки изгарят специално изработени пелети от компресирана дървесина, за да произвеждат топлина.

Въпреки че в много отношения приличат на печка на дърва, най-добрата пелетна камина е значително по-ефективна, по-безопасна за използване и не изисква да прекарвате дни наред навън в сечене на дърва, за да отоплявате дома си.

Друго голямо предимство на пелетните камини е, че експлоатацията им струва много по-малко от отоплителна система на електричество или газ.

За да ви помогнем да намерите подходящата пелетна камина за отопление на дома или магазина, разгледахме редица характеристики, които отличават тези отоплителни уреди.

Прекарахме десетки часове в проучване на различни модели пелетни камини, четене на технически спецификации и мнения на клиенти. Резултатът е нашият списък с 6-те най-добри пелетни камини, които са отбелязани в таблицата по-долу.

камина на пелети 2022

Най-добри камини на пелети 2024

Предимства
Недостатъци
1
Камина на пелети MBS Thermo Pellet 20kW с водна риза и Wi-Fi управление
Камина на пелети MBS Thermo Pellet 20kW с водна риза и Wi-Fi управление
ВИЖ ЦЕНА
Предимства
Безжично WiFi управление

Камина на пелети с водна риза

Емайлиран външен корпус

Корпус от стомана

Обща мощност 20 kW
Недостатъци
Няма видими недостатъци
2
Камина на пелети Fornello Regina 8 KW, Включва вентилатор за горещ въздух
ВИЖ ЦЕНА
Предимства
Обща мощност 8 kW

Огнеустойчива стъклена врата

Умен контролер. Дистанционно управление

Екологичен и ефективен горивен процесор
Недостатъци
Няма упътване на български
3
Камина на пелети Fornello Royal 25 KW, Aвтоматично запалване
ВИЖ ЦЕНА
Предимства
Обща мощност 25 kW

Екологичен и ефективен процес на горене

Модерен дизайн, предлага се в няколко цвята

Умен контролер. Дистанционно управление

Сензор за горивни газове до 500°C

Датчик за стайна температура
Недостатъци
Без видими недостатъци
4
Камина на пелети Fornello Stela 10 KW, Включва вентилатор за горещ въздух
Камина на пелети Fornello Stela 10 KW, Включва вентилатор за горещ въздух
ВИЖ ЦЕНА
Предимства
Обща мощност 10 kW

Екологичен и ефективен процес на горене

Принудителна циркулация на въздуха с вграден вентилатор

Умен контролер. Дистанционно управление

Огнеустойчива стъклена врата

Ефективен процес на горене с ниско съдържание на пепел
Недостатъци
Препоръчва се само до 100 м2
5
Камина на пелети Fornello King 35 KW, Aвтоматично запалване
ВИЖ ЦЕНА
Предимства
Обща мощност 35 kW

Пелетна горелка, бункер за пелети, циркулационна помпа и вграден разширителен съд

Настройка на подаване на пелети

Настройка на нивата на горене.

Сензор за камината

Датчик за стайна температура.

Недостатъци
По-висока цена
6
Пелетнa каминa Burnit Trend, 20kW, Coffee Brown
Пелетнa каминa Burnit Trend, 20kW, Coffee Brown

ВИЖ ЦЕНА
Предимства
Обща мощност 20 kW

Настройка на подаването на пелети.

Управление на работните режими на пелетната камина.

Седмичен програматор.

WiFi модул. Управлява се чрез мобилно приложение за Android или iOS.

Недостатъци
Няма видими недостатъци

Какво трябва да знаеш преди да купиш камина на пелети

Сега, след като научихте кои са нашите предложения за пелетни камини е важно да знаете как да направите своя избор, за да вземете правилното решение за подходящата пелетна камина.

Камините на пелети се различават значително по своята производителност и ефективност, така че е важно да знаете как работят тези отоплителни уреди и как планирате да използвате вашия, преди да инвестирате в него.

В нашето ръководство за покупка ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за пелетните камини и характеристиките, които ги отличават една от друга.

Създайте уютна атмосфера у дома – инвестирайте в камина на пелети

Въпреки, че много хора може да не желаят да се откажат от традиционните газови или електрически системи за отопление на дома, пелетните камини предлагат огромен брой предимства пред тези системи за отопление.

Първо, пелетните камини са един от най-евтините начини за отопление на дома. За много хора това е причината да се заинтересуват да преминат към отопление с пелетни камини.

Печките на пелети са значително по-екологични от другите видове горива за отопление, тъй като пелетите, които се изгарят, са направени от отпадъчна дървесина. Повечето дървесни пелети се добиват от дървета, отсечени като обезпечение в строителството или други мащабни производства, така че производството на това гориво дори не изисква допълнително изсичане на гори.

Освен това печките на пелети ви насърчават да ограничавате потреблението на гориво, тъй като за разлика от газовите или електрическите печки е лесно да контролирате количеството, което изгаряте, за да генерирате топлина.

Често срещано опасение на новите потребители на пелетни камини е, че тези отоплителни уреди ще произвеждат или твърде много топлина, или недостатъчно. Печките на пелети обаче са високоефективни и по-големите уреди могат да произвеждат точно толкова топлина, колкото и електрическите или газови отоплителни уреди. Печките на пелети също така могат да се контролират, с регулируеми вентилатори и настройки на топлината, така че можете да контролирате температурата.

Дървесните пелети се предлагат целогодишно в повечето железарии, заемат малко място и могат да се складират за дълго време, тъй като издържат с години.

Какво представляват пелетите?

Пелетите, които се изгарят в пелетните печки, обикновено се произвеждат от отпадъчна дървесина от други производства, което отчасти прави камините на пелети екологични, защото те изгарят дървесина, която иначе би отишла на сметището.

Много дървесни пелети се произвеждат от пресован дървесен прах от дъскорезници, от излишна дървесина, изхвърлена от мебелната и дърводобивната промишленост, или от негоден за употреба дървен материал.

Все повече пелети се произвеждат и от селскостопански отпадъци като царевични стъбла, за да се използват максимално селскостопанските странични продукти.

Как работи пелетната камина?

Печките на пелети изглеждат сравнително прости отвън, но вътрешността им всъщност се състои от няколко отделни камери.

Обикновено, за да стартирате пелетната си печка, трябва да заредите пелети в бункер, където те се съхраняват временно.

Шнекът подава пелетите към горивната камера, като скоростта на подаване определя отчасти колко топлина ще отделя пелетната ви камина – това обикновено е едно от нещата, които се контролират от термостата на външната страна на пелетната печка.

Въпреки, че много пелетни камини автоматично запалват пелетите в горивната камера при първото включване на печката, някои пелетни камини изискват ръчно запалване на пелетите – след това обаче огънят ще продължи да гори, тъй като се добавят нови пелети.

Пелетите се изгарят в горивната камера, за да произвеждат топлина, а топлообменник поема въздуха от помещението покрай горивната камера и го връща обратно в помещението, за да достави топлината безопасно.

Как да удължите живота на пелетната камина?

За разлика от печките на дърва, пелетната камина има няколко подвижни части, които могат да се повредят с течение на времето, ако не се поддържат правилно. Ето защо е необходимо да обръщате внимание на поддръжката за да разчитате на отопление през зимата.

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, за да поддържате пелетната си камина, е да почиствате тавата за пепел, така че да не запушва входа за въздух към горивната камера. Добър метод за почистване е просто да изсмучете пепелта с прахосмукачка за дървесна пепел. През зимните месеци, когато използвате печката си интензивно, трябва да почиствате тавата поне веднъж на няколко дни.

Освен това трябва да поддържате стъклената врата на печката чиста, за да можете да виждате вътре и да се уверите, че огънят гори правилно. По-конкретно, трябва да следите за клинкерни частици – втвърдени топчета пепел от пелети – които могат да запушат входа за въздух в горивната камера. Те могат да бъдат отстранени или разбити с покер за камина, когато ги откриете.

Вентилацията също е изключително важна при избора на място и начин на поставяне на новата пелетна камина. Необходимо е сравнително свободно движение на въздуха, както за да се поддържа най-високата възможна ефективност на печката, така и за разпределянето на горещият въздух в отопляваното помещение.

Повечето пелетни камини използват механична вентилационна система, при която вентилатор подпомага движението на въздуха.

Обикновено тези печки изискват двустенна вентилационна тръба PL, за да отговарят на изискванията на строителните норми.

Като алтернатива някои модели пелетни камини от висок клас предлагат директна вентилация, при която въздухът се отвежда директно към външната част на дома чрез добре уплътнен комин на стената или покрива.

Съвети за безопасност за потребителите на пелетни камини

Очевидно е, че безопасността е от първостепенно значение, когато палите огън в дома си. Най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите пожар в помещението около печката, е да се уверите, че в близост до печката няма нищо запалимо – включително повърхността на пода и стените.

Повечето производители на пелети предоставят списък на материалите, които са безопасни за използване под новата пелетна камина. Производителите също така предоставят инструкции за видовете пелети, които са безопасни за изгаряне с вашата печка – не забравяйте да се придържате към препоръчаните пелети, за да предотвратите натрупване на газ, дим или пламъци.

Важно е също така да държите печката под око от време на време. Не позволявайте на деца или домашни любимци да играят сами в стаята с включена печка, тъй като повърхността на печката и предното стъкло могат да бъдат изключително горещи. Освен това в помещението с печката трябва да монтирате монитор за въглероден оксид и детектор за дим.

Оборудвайте дома си: неща от първа необходимост за собствениците на пелетни камини

Въпреки че пелетната камина е голям разход, трябва да предвидите и няколко допълнителни елемента, за да сте сигурни, че домът и семейството ви са в безопасност, когато пелетната камина работи.

Сред тях са детектори за въглероден окис и дим, които могат да се поставят в същото помещение, в което е пелетната камина, за да ви предупредят, ако в дома ви се натрупват опасни газове или дим.

Детекторът за въглероден окис е особено важен, тъй като този газ не се вижда и не се усеща.

Въпреки че пожарите, предизвикани от пелетни камини, са рядкост, добра идея е също така да поставите пожарогасител в същата стая, в която се намира пелетната камина.

В зависимост от модела на пелетната камина, който сте избрали, може да се наложи да инвестирате и във вентилатор.

Много пелетни камини от по-висок клас са снабдени с вентилатор за циркулация на горещия въздух, който произвеждат, но когато купувате бюджетна печка, може да няма вграден механизъм за разпределяне на топлината извън самата печка.

Ако отоплявате само една малка стая, вентилаторът на тавана може да свърши работа, но ако топлината трябва да циркулира в няколко стаи, вентилаторът ще работи значително по-добре.

Характеристики, които трябва да се вземат предвид при закупуването на най-добрата камина на пелети

Как да различавате пелетните камини, за да изберете подходящата за вашия дом?

В този раздел ще разгледаме най-важните характеристики, които трябва да вземете предвид при избора на пелетна камина, и ще обясним как те могат да повлияят на представянето.

Размер

Печките на пелети не са малки – те заемат доста място в една стая на дома ви. Поради тази причина размерът на различните пелетни камини е основен фактор за много собственици на жилища.

Пелетната камина, която избирате, трябва да се помещава удобно в централната стая на дома ви, с достатъчно разстояние от всички околни стени, за да се предотврати прегряването на стените.

Освен това размерът е важен, тъй като влияе върху топлинната мощност – по-големите пелетни камини могат да отделят повече топлина от по-малките.

Важно е да се съобразите с нуждите си и да изберете пелетна камина, която предлага достатъчно топлинна мощност за отопление на дома ви, но не и прекалено много излишна топлина, защото това води до по-големи разходи.

Материал

Материалът, от който е изработена избраната от вас пелетна камина, може да окаже влияние върху нейното топлопредаване и дълготрайност.

Почти всички пелетни камини се нагряват отвън при работа, затова е важно да държите тялото си, децата и домашните любимци далеч от печката, когато тя е включена.

При това външната част на всяка пелетна камина е проектирана с метални отливки, така че да са огнеустойчиви дори при изключително висока температура и издръжливи при същите тези температури.

Горен или долен бункер?

Една от основните разлики между пелетните камини е дали са с горно или долно захранване.

Печките с горно захранване разполагат с шнек, който е разположен близо до горната част на горивната камера и използва наклонена повърхност за прехвърляне на пелетите от бункера към камерата.

Благодарение на тази конструкция има малка вероятност шнекът да се запали и да разпространи пламъка върху пелетите в бункера.

Въпреки това печките с горно захранване са изложени на риск от образуване на клинкер – маса от сбита, втвърдена пепел – който може да възпрепятства вентилацията на горивната камера, ако не се почисти с покер.

В резултат на това повечето пелетни камини с горно захранване изискват висококачествени пелети с ниско съдържание на пепел, а това води до оскъпяване на отоплението.

Печките с долно захранване имат хоризонтален шнек, който служи и като почистващ механизъм за преместване на пепелта и сгурията в пепелника.

Тези печки са малко по-скъпи от печките с горно захранване, но тъй като автоматично отстраняват клинкерните частици, те не се нуждаят от висококачествени пелети.

Отоплителна мощност

Максималното количество топлина, което пелетната камина може да отделя, се измерва в BTU (британски термични единици) на час.

Като цяло количеството топлина, от което се нуждаете от печка, зависи от климата в зоната, в която живеете, и от площта на дома ви.

Ако зимата е сравнително мека, можете да се справите с около 40 BTU на час на квадратен метър. Ако обаче живеете в по-студени райони, ще трябва да предвидите 60 BTU на час на квадратен метър или повече.

Не забравяйте, че стойностите на отоплителната мощност се дават от производителите, които обикновено препоръчват максималната мощност при изгаряне на оптималния (а понякога и най-скъпия) вид пелети – така, че трябва да предвидите бюджет за печка, която предлага малко по-голяма отоплителна мощност, отколкото смятате, че ще ви е необходима.

За щастие пелетните камини се предлагат в огромен диапазон от отоплителни мощности, така че да имате голям избор в зависимост от изчислението на отоплителната мощност, от която се нуждаете.

Вентилация

Вентилацията е изключително важна, както за осигуряване на въздух в горивната камера на печката, така и за отвеждане на вредните газове и дим навън от дома ви.

По-голямата част от печките се инсталират с вентилатори за механично вентилиране.

Друга възможност за вентилация е директната вентилация, при която димът се отвежда вертикално през тръба до комин от външната страна на дома.

Този тип вентилационна система обаче обикновено се изключва в случай на прекъсване на електрозахранването – например по време на зимна буря.

Автоматични функции

Автоматичните функции могат да бъдат от голямо предимство, ако искате да не се занимавате много с пелетната си камина.

Потенциалните автоматични функции включват автоматично запалване на пелетите, както и контрол на термостата, който автоматично регулира скоростта на вентилатора, за да регулира топлината, излизаща от пелетната ви печка.

Какъв тип пелети се изгарят?

Не всички пелетни камини изгарят един и същ вид пелети – и това може да доведе до значителни разлики в разходите за експлоатация на вашата пелетна камина с течение на времето.

Като цяло пелетните печки с горно захранване по-често изискват скъпи пелети с ниско съдържание на пепел, тъй като при тях е по-малко вероятно да се образуват клинкери, които могат да блокират вентилацията на горивната камера.

Шум

Камините на пелети не са безшумни, а някои модели – особено тези с големи механични вентилатори – могат да бъдат направо шумни. Най-добрият начин да прецените дали даден модел печка издава много шум, е да проверите мненията на клиентите, тъй като оплакванията от шум са най-често срещаните.

Гаранция

Пелетната камина е голяма инвестиция, затова искате да сте сигурни, че покупката ви е защитена с гаранция от производителя.

Камини на пелети – Често задавани въпроси

Безопасна ли е употребата на пелетна камина за бременни жени?

Да! Печката на пелети обикновено е добре вентилирана, така че циркулиращият в дома ви въздух да не е опасен за бременните жени или за когото и да било друг. Въпреки това винаги е добра идея да инсталирате детектори за въглероден оксид и дим, за да сте сигурни, че вентилационната система работи както трябва.

Как да съхранявам пелетите, за да не се развалят?

За да издържат дълго време и да горят ефективно, пелетите трябва да останат хладни и сухи. Това обикновено означава да ги съхранявате вътре, когато е възможно, и да използвате изсушител, ако живеете в особено влажна среда. Ако се налага да съхранявате пелетите си навън, уверете се, че те са на място, което няма да се намокри – например под водоустойчив брезент и подредени върху няколко палета, които да бъдат повдигнати над земята.

Мога ли да поставя печка на дърва или пелети в спалня?

Не! Въпреки че теоретично пелетна камина може да бъде поставена в спалня, ако е правилно вентилирана, повечето строителни норми не позволяват поставянето на отоплителен уред с такъв размер в спалня и повечето застраховки на жилища не покриват щети от печката, ако тя е поставена в спалня. Освен това спалните обикновено не са най-ефективните места за поставяне на пелетна камина, тъй като те често не са централно разположени в дома.

Как да започна да използвам камина на пелети?

Най-добрият начин да започнете работа с пелетната си камина е да прочетете инструкциите на производителя, тъй като всяка пелетна камина е малко по-различна. След като сте готови да стартирате печката, запалването зависи от това дали печката има автоматично запалване или трябва да се запали ръчно. Във втория случай инструкциите трябва да предоставят информация за това какви видове запалителни гелове и твърди запалителни материали могат да се използват.

Какво ще се случи с пелетната печка при спиране на електрозахранването?

Тъй като захранването и вентилаторите в пелетната камина изискват електричество, няма да можете да продължите да използвате печката си в случай на прекъсване на електрозахранването. Всички пелети, които вече горят в горивната камера, ще продължат да горят, което може да доведе до разпръскване на дим в дома ви, ако печката ви разчита на механична вентилационна система.

Валери Маринов
Валери Маринов

Валери Маринов е страстен почитател на новите технологии и с постоянен стремеж към изследването на постоянно развиващия се свят на иновациите. С богатия си опит в изготвянето на съдържателни статии и изчерпателни ревюта на продукти, той се отличава с комбинация от експертни познания и отдаденост. Благодарение на неутолимото любопитство към новите технологии и стремеж към съвършенство, Валери се стреми да предоставя съдържание, което не само информира, но и вдъхновява. Изчерпателните му статии и ревюта предоставят на читателите ценна информация за най-новите постижения в областта на технологиите. С богат опит като създател на съдържание и анализатор на тенденциите в света на новите технологии, той се е утвърдил като авторитетен глас в технологичната общност. Неговият ангажимент за прозрачност и почтеност гарантира, че читателите могат да разчитат на неговите ревюта за безпристрастна и надеждна информация.

Bestreviews
Logo