Най-Добри Геймърски Лаптопи 2024

Търсите ли нов геймърски лаптоп, на който да играете любимите си игри? Ако е така, ние сме изготвили списък с най-добрите геймърски лаптопи.

С всички налични опции в днешно време може да е трудно да разберете кой лаптоп ви дава всичко необходимо за вашия стил на игра. Играете ли бързи спортни игри? Тогава ще се нуждаете не само от солидна производителност, но и от екран с висока честота на опресняване. Или пък сте по-скоро почитатели на красивите пейзажи в епичните фентъзи игри? Тогава ще ви е необходима графична карта от най-висок клас и мощен процесор. Така или иначе, ние сме се погрижили за вас.

От хардуер без компромиси до дисплеи с висока честота на опресняване – тези геймърски лаптопи могат да правят почти всичко, което може да прави един настолен компютър.

най-добри геймърски лаптопи

Най-добри геймърски лаптопи 2024

Наръчник за покупка: Как да изберем перфектния геймърски лаптоп

Кой е най-добрият екран за геймърски лаптоп?

Когато купувате гейминг лаптоп, едно от най-важните решения, които трябва да вземете, е свързано с екрана. В края на краищата, това, което получавате в първия ден, е това, с което ще останете, докато не смените устройството. Можете да използвате външен монитор, но тогава какъв е смисълът от лаптопа?

Размер на екрана

Размерът на екрана определя размера на самия лаптоп, а оттам и теглото му. Не можете например да си купите 17-инчов геймърски лаптоп, който да тежи четири килограма (въпреки че отличният GS75 на MSI се доближава ужасно много до пет), така че помислете добре дали сте готови да поемете наказанието за теглото в замяна на недвижимото пространство на екрана.

Ако лаптопът ще бъде единствената ви машина за игри, 17-инчовият екран може да е идеален. Трябва да добавим също така, че 17,3-инчовият екран е по-лесен за по-слабите очи, отколкото 15,5-инчовият екран. Това до голяма степен е въпрос на лични предпочитания.

Резолюция на екрана

Модерната дума днес е „4K“. Тази висока разделителна способност осигурява по-остро гледане на изображения и повече пространство за редактиране на видео, но това не означава, че е за всеки. Всичко, което не използва естествената разделителна способност на панела от 3840×2180, като например игри, работещи с по-ниска от 4K резолюция, няма да изглежда толкова рязко, освен ако не увеличите експоненциално графичната мощ на лаптопа.

Ако работите с резолюция 1920×1080, защото графичният ви процесор не може да постигне 60 кадъра в секунда при 4K, тази функция е безсмислена. За много геймъри 1920×1080 (1080p) или 2560×1440 (1440p) е по-оптимална.

IPS срещу TN срещу OLED

Технологията на панела също е ключова характеристика. IPS (in-plane switching – превключване в равнина) обикновено осигурява много по-голяма точност на цветовете и превъзходно гледане извън оста, но има тенденция да изостава във времето за реакция, което може да доведе до размазване. TN (усукани нематични) панели могат да предложат много по-висока честота на опресняване и обикновено по-добро време за реакция от IPS, но могат да изглеждат размити или просто бледи.

Средна технология, която се появява все по-често, е VA (вертикално подравняване). Понякога VA се нарича алтернативно технология с широк зрителен ъгъл. (Мнозина приемат, че това е IPS, но това не е така). В нашия опит сме установили, че VA панелите се движат в широката гама от достойни конкуренти на IPS до по-лоши от по-добрите TN панели.

Като цяло, ако точността на цветовете е важна, изберете IPS (търговска марка на Sharp), а ако искате най-бързо време за реакция, изберете ориентиран към игрите TN панел. При променливостта на VA препоръчваме да проверите отзивите на рецензенти и потребители на даден модел.

В тази ситуация най-силната страна е OLED. Панелите, базирани на OLED, се използват в телефони от години, но напоследък се пренасят на по-големи екрани в лаптопи. IPS, TN и VA използват светодиоди зад екрана или по ръбовете. „Черното“ се получава от подобен на щора механизъм, който блокира достъпа на светлина. Както можете да си представите, обикновено има известно изтичане на светлина, което означава, че черното обикновено е сиво.

OLED панелите не разчитат на ръбова или задна подсветка. Вместо това всеки пиксел генерира своя собствена светлина. За да се получи черно, той просто изключва светлината. Това води до наистина зашеметяващи контрастни съотношения и ярки цветове. OLED панелите се отличават и с фантастично време за реакция.

Сред негативите са по-малките размери на екрана (все още не сме виждали нищо по-голямо от 15,6 инча), по-високата цена и липсата на поддръжка на променлива честота на опресняване. OLED панелите също така могат да използват повече енергия от конвенционалните методи, ако изображението е на бял фон.

G-Sync или FreeSync поддръжка?

Добре, нарекохме този раздел G-Sync и FreeSync, но реалността е, че когато става въпрос за мощни геймърски лаптопи, това е светът на графичните процесори GeForce. А това означава, че това е свят на G-Sync. Накратко, съответните технологии с променлива скорост на опресняване на Nvidia и AMD помагат за синхронизиране на монитора и графичния процесор, за да се намали значително разкъсването на екрана. Променливата честота на опресняване може да направи игрите при 40 fps много по-плавни за очите ви, отколкото екран без нея.

Първите панели с променлива честота на опресняване за лаптопи имаха максимална честота от 75 Hz, което е само малко по-добре от стандартната честота от 60 Hz. Напоследък започнахме да виждаме панели за лаптопи, които могат да работят на 120Hz, 144Hz и дори 240Hz. Като цяло това означава по-плавни и по-остри игри за очите ви. Дори помага за изглаждане на ежедневните задачи, като например превъртане на страница в браузъра или документ в Word.

Недостатъкът на панелите с висока скорост на опресняване е технологията, с която се предлагат: TN. Както казахме по-рано, TN обикновено изглежда по-малко жива и по-малко точна от IPS. Изгледът извън оста като цяло също е по-лош. Освен това ще ви е необходим много по-мощен графичен процесор, за да захраните този монитор с висока честота на опресняване с естествената му разделителна способност.

Последна много важна забележка: екраните G-Sync трябва да бъдат свързани директно към дискретния графичен процесор на лаптопа, което означава голям спад в живота на батерията. В повечето лаптопи без G-Sync интегрираната графика на Intel е свързана директно към екрана, така че графичният процесор може да бъде изключен, когато не се използва. Така че, въпреки че G-Sync е красива за гледане, цената в живота на батерията е огромна.

Кой е подходящ за вас? Ако това е предимно лаптоп за игри – изберете висока честота на опресняване и G-Sync (или FreeSync, ако намерите лаптоп, който го поддържа с графичен процесор Radeon). Ако сте склонни да натискате пиксели и във Photoshop или да вършите някаква критична за цветовете работа, пропуснете променливата честота на опресняване за IPS панел.

Какво да търсите в клавиатура и тракпад

Нова тенденция при геймърските лаптопи е изместеният тракпад, който е по-подходящ за игри от тракпада, разположен в центъра. Концепцията е разумна, но всеки, който наистина се интересува от компютърни игри, просто ще включи мишка. Най-лошото нещо при този изместен тракпад е, когато се опитате да го използвате за цели, различни от игрите.

Що се отнася до клавиатурите, най-важната геймърска функция е преобръщането на n-клавишите. Това означава, че клавиатурата сканира физически всеки клавиш поотделно. Ако искате, можете да натиснете 20 клавиша едновременно и всички те ще се регистрират, тъй като всеки от тях е независимо свързан. Това вероятно звучи прекалено, но клавиатурите, които нямат тази функция, могат да страдат от пропуснати натискания на клавиши, което както съсипва геймплея, така и вреди при ежедневните задачи. Всеки, който е използвал продукт на Adobe, който може да изисква натискане на ляв Alt, ляв Shift, ляв Ctrl плюс още два клавиша, за да направи нещо, може да се е сблъсквал с ограниченията на клавиатурите без n-клавиши.

Други съображения, свързани с клавиатурата, включват LED подсветка (която придава атмосфера, но не допринася за геймплея) и механични клавиши спрямо мембранни.

Какъв вид пространство за съхранение е най-подходящо за геймърски лаптоп?

Зареждането на игрите ви от SSD вместо от твърдия диск значително намалява времето за зареждане. Но освен това не установихме, че има голямо значение дали става въпрос за супербърз NVMe PCIe диск или за по-бавен SATA SSD диск.

Това, което има по-голямо значение днес, е размерът на SSD диска, а не интерфейсът, който използва. При положение че сега игрите надхвърлят 50 GB, а някои достигат 100 GB, някогашният просторен SSD диск с капацитет 256 GB ще се чувства твърде малък при инсталирани само четири игри.

Така че, когато определяте спецификациите на геймърския лаптоп, имайте предвид с колко общо място за съхранение разполагате. Ако изберете лаптоп с малък SSD и голям твърд диск, очаквайте да инсталирате игрите си на твърдия диск. Ако лаптопът ще има само SSD, изберете абсолютен минимум от 512 GB, като за предпочитане е 1 TB.

Колко RAM ви е необходима за геймърски лаптоп?

Когато производителите на лаптопи разработват спецификации на геймърски лаптопи, едно от основните неща, с които се опитват да ви убедят да купите техния продукт, е увеличаването на количеството RAM. Не е трудно да се намерят геймърски лаптопи с „подобрени“ конфигурации, които включват от 16 GB DDR4 до 32 GB.

Макар че наличието на достатъчно количество RAM е важно за игрите, днешните игри обикновено достигат максимален капацитет от 16 GB RAM, а понякога могат да работят добре само с 8 GB RAM. Всичко над 16 GB (нашата стандартна препоръка) обикновено е загуба на пари.

Може би искате да обвините производителите на лаптопи и персонални компютри, че цинично използват погрешна спецификация, за да манипулират обществеността, но всъщност вината е на средния купувач. Производителите на персонални компютри от години ни казват, че завишават спецификациите на RAM паметта само защото обществеността смята, че повече е по-добре.

Колко CPU ядра са ви необходими в действителност?

Колко ядра ви трябват за геймърски лаптоп? За повечето хора с ограничен бюджет 4-ядреният процесор с Hyper-Threading ще функционира добре при повечето игри, особено в комбинация с по-евтин и по-слаб графичен процесор.

И все пак, ако разполагате с допълнителни пари, 6-ядрен процесор с Hyper-Threading вероятно е най-подходящият вариант за в бъдеще. Ако планирате да предавате игрите си на живо или да ги редактирате, инвестицията в 6-ядрен процесор е препоръчителна.

Върховите 8-ядрени процесори на Intel и AMD ще донесат най-голяма полза на тези, които може да извършват други графично интензивни задачи, като 3D анимация или редактиране на видео. Ако планирате също така да записвате и предавате видео поточно, 8-ядреният процесор ще предложи предимство по отношение на производителността и там.

Ако си мислите, чудесно, нека си купя 4-ядрен процесор Core i5 или Ryzen 5 с луксозен лаптоп, за да спестя пари, обикновено не можете, защото производителите на компютри обикновено предлагат само бюджетни процесори с други бюджетни части. Защо? Ами, повечето бюджетни купувачи не могат да си позволят луксозни елементи, а повечето производители на компютри обичат да добавят екстри, за да увеличат печалбата.

Как да изберем графичен процесор за гейминг лаптоп

Най-важната част от хардуера на геймърските лаптопи несъмнено е графичният процесор. За феновете на AMD ситуацията е толкова тъжна, колкото и при процесорите: Това е светът на Nvidia GeForce. Както и при процесорите обаче, добрата новина е, че доминиращите продукти са от най-високо ниво.

Най-трудната част ще бъде да решите колко точно графичен процесор ви е необходим. Нашето общо указание е да купите толкова бърз графичен процесор, колкото можете да си позволите и сте склонни да изкарате. Като цяло, колкото по-бърз е графичният процесор (или графичните процесори), толкова по-голям и по-тежък е лаптопът. Ако става дума за игра на панел с по-висока разделителна способност от 2560×1440 при висока честота на опресняване, тогава продължете да увеличавате сумата, похарчена за графичния процесор.

Какво ще кажете за живота на батерията?

Краткият отговор е, че не трябва да разчитате на това, че геймърският ви лаптоп ще бъде изключително преносим.

Ако използвате лаптопа си, за да играете игри, трябва да държите лаптопа си включен, за да получите пълната производителност на графичния си процесор. А ако не го направите, ще имате късмет, ако лаптопът ви издържи един час игра. Според опита ни, повечето геймърски лаптопи издържат само няколко часа с едно зареждане при изпълнение на други задачи, но никога толкова дълго, колкото ултрапреносимите компютри без дискретни графични процесори. Ако ви трябва нещо, което да издържи 8 часа, докато работите, това няма да е геймърски лаптоп.

Някои наистина издържат дълго, но това често е за сметка на дисплея, а вие не искате да играете всичките си игри на тъмен, затъмнен или неточен екран. Други се сдобиват с по-добри превключватели Mux, които избират между дискретната и интегрираната графика в зависимост от това какво правите на компютъра.

За щастие, все повече геймърски лаптопи работят както със зарядни устройства с барелеф, така и с USB Type-C. Последните няма да осигурят достатъчно енергия за игри, но могат да ви заредят, ако вършите продуктивна работа.

Често задавани въпроси

Какво е геймърски лаптоп?

Геймърският лаптоп е преносим компютър, предназначен специално за игра на игри. Той предлага високопроизводителни хардуерни компоненти за безпроблемна работа с взискателни игри.

Кои са основните компоненти, които трябва да вземете предвид при геймърски лаптоп?

Важните компоненти включват централен процесор (CPU), графичен процесор (GPU), оперативна памет, устройство за съхранение (SSD или HDD) и дисплей.

Кой е идеалният графичен процесор за гейминг лаптопи?

Високият клас геймърски лаптопи често разполагат със специализирани графични процесори на NVIDIA или AMD за оптимална производителност в игрите. Търсете графични процесори като NVIDIA GeForce RTX или AMD Radeon RX.

Колко RAM трябва да има един гейминг лаптоп?

За геймърските лаптопи се препоръчва минимум 16 GB RAM. Някои модели от висок клас предлагат 32GB или повече.

Важен ли е дисплеят с висока честота на опресняване за геймърските лаптопи?

Да, дисплеят с висока честота на опресняване (напр. 120Hz, 144Hz или 240Hz) може значително да подобри изживяването от игрите, като осигури по-плавен и отзивчив геймплей.

Каква е разликата между геймърски лаптоп и обикновен лаптоп?

Геймърските лаптопи имат по-мощни процесори и специализирани графични процесори, по-добри системи за охлаждане, персонализирано RGB осветление и специфични за игрите функции като програмируеми макроклавиши.

Могат ли геймърските лаптопи да се използват за други дейности освен за игри?

Да, геймърските лаптопи могат да се справят със задачи като създаване на съдържание, редактиране на видео и продуктивна работа благодарение на мощния си хардуер. Те са многофункционални устройства.

Колко време издържа батерията на геймърските лаптопи?

Животът на батерията варира, но геймърските лаптопи обикновено предлагат около 4 до 6 часа работа, когато не играете игри. Гейминг сесиите значително намаляват живота на батерията.

Мога ли да надграждам компонентите на геймърски лаптоп?

Някои геймърски лаптопи позволяват надграждане на компоненти, като RAM и място за съхранение, докато други имат запоени компоненти. Проверете спецификациите на лаптопа и ръководството за потребителя за възможностите за надграждане.

Трябва ли да избера геймърски лаптоп с механична клавиатура?

Механичните клавиатури предлагат усещане за допир и по-бърза реакция при игри, но могат да бъдат по-тежки. Това е въпрос на лични предпочитания.

Поддържат ли геймърските лаптопи външни периферни устройства като геймърски мишки и клавиатури?

Да, геймърските лаптопи имат USB портове и могат да се свързват с външни периферни устройства, което ги прави съвместими с геймърски аксесоари.

Шумни ли са геймърските лаптопи заради охлаждащите вентилатори?

Геймърските лаптопи могат да бъдат шумни по време на интензивни игрови сесии, но някои модели са проектирани за по-тиха работа. Геймърските слушалки могат да помогнат за намаляване на шумовите смущения.

Има ли бюджетни гейминг лаптопи за обикновени геймъри?

Да, има бюджетни геймърски лаптопи, които предлагат добра производителност за обикновени геймъри. Търсете модели с графични процесори от среден клас.

Валери Маринов
Валери Маринов

Валери Маринов е страстен почитател на новите технологии и с постоянен стремеж към изследването на постоянно развиващия се свят на иновациите. С богатия си опит в изготвянето на съдържателни статии и изчерпателни ревюта на продукти, той се отличава с комбинация от експертни познания и отдаденост. Благодарение на неутолимото любопитство към новите технологии и стремеж към съвършенство, Валери се стреми да предоставя съдържание, което не само информира, но и вдъхновява. Изчерпателните му статии и ревюта предоставят на читателите ценна информация за най-новите постижения в областта на технологиите. С богат опит като създател на съдържание и анализатор на тенденциите в света на новите технологии, той се е утвърдил като авторитетен глас в технологичната общност. Неговият ангажимент за прозрачност и почтеност гарантира, че читателите могат да разчитат на неговите ревюта за безпристрастна и надеждна информация.

Bestreviews
Logo