Най-Добри Микровълнови Фурни 2024

Искате да се информирате кои са най-добрите микровълнови фурни?

Съвременните микровълнови фурни разполагат с повече възможности от всякога, като предлагат настройки за конвекционно готвене, печене на скара, готвене на пара и др.

Микровълновите фурни се предлагат в различни размери и модели – от малки модели, предназначени за поставяне върху плота, до по-големи, които могат да се монтират над готварския плот или да се вграждат в стени или кухненски шкафове.

Благодарение на своята функционалност, бързина и лекота на използване този уред се е превърнал в незаменим в кухнята.

За да ви помогнем да откриете най-подходящата за вас микровълнова фурна, прекарахме десетки часове в проучване на различни модели, четене на спецификации и мнения на доволни клиенти. Резултатът е нашият списък с 10-те най-добри микровълнови фурни, отбелязани в таблицата по-долу.

най-добри микровълнови фурни

Най-добри микровълнови фурни 2024

Какво е микровълнова фурна?

Микровълновата фурна е кухненски уред, който използва електромагнитни вълни за загряване и приготвяне на храна.

За разлика от традиционните фурни и котлони, микровълновите фурни използват радиовълни, които проникват в храната, като предизвикват бързи вибрации на водните молекули в нея.

Тази вибрация генерира топлина, която бързо и равномерно загрява храната. Резултатът е уред, който спестява време и ви позволява да приготвяте ястия за броени минути.

Видове микровълнови фурни

Микровълнови фурни за плот

Микровълновите фурни за плот са най-разпространеният и универсален тип, предназначени за поставяне върху кухненски плотове.

Предимства
 • Лесно се монтира и премества.
 • Достъпна цена.
 • Предлага се широка гама от размери и капацитет.
Недостатъци
 • Заема ценно място на плота.

Микровълнови за вграждане

Микровълновите за вграждане се монтират в шкафове или стени, за да изглеждат елегантно и интегрирано.

Предимства
 • Естетическа привлекателност с персонализиран външен вид.
 • Спестява място на плота.
Недостатъци
 • Обикновено са по-скъпи.
 • Монтажът може да изисква професионална помощ.

Конвекционни микровълнови фурни

Съчетавайки функциите на микровълнова и конвекционна фурна, тези микровълнови фурни предлагат разнообразни възможности за готвене.

Предимства
 • Възможности за печене.
 • По-голяма гъвкавост при готвене.
 • По-бързо време за готвене.
Недостатъци
 • По-висока цена.
 • Може да е необходимо допълнително обучение за оптимална употреба.

Инверторни микровълнови фурни

Микровълновите фурни с инверторна технология осигуряват постоянно ниво на мощност за по-постоянни резултати при готвене.

Предимства
 • Прецизен контрол на готвенето.
 • Равномерно затопляне навсякъде.
 • Енергийно ефективни.
Недостатъци
 • Обикновено са по-скъпи.
 • Може да не са от съществено значение за всички потребители.

Каквто трябва да вземете предвид при закупуване на микровълнова фурна

Мощност на вата

Мощността е решаващ фактор, който влияе върху скоростта на готвене в микровълновата фурна. На прост език тя представлява количеството енергия, което микровълновата печка излъчва, за да сготви или затопли храната.

 • Ниска мощност (600-800 вата): Подходяща за основни функции, като например претопляне на остатъци от храна. Може да е необходимо по-дълго време за готвене.
 • Средна мощност (800-1 000 вата): Това е най-подходящият вариант за повечето домакинства, който осигурява баланс между ефективност и гъвкавост.
 • Висока мощност (1 000 вата и повече): Идеални за бързо готвене и по-големи количества храна. Ускорява значително времето за готвене.

Капацитет

Капацитетът на микровълновата фурна се отнася до вътрешното пространство за готвене, измерено в литри или кубични футове. Изборът на правилния капацитет гарантира, че микровълновата печка може да се справи с количеството храна, което възнамерявате да приготвите.

 • Малък капацитет (по-малко от 1 кубичен фут): Подходящ за физически лица или малки домакинства с минимални нужди от готвене.
 • Среден капацитет (1-1,5 кубични фута): Постига баланс за средно големи семейства.
 • Голям капацитет (1,5 кубични фута и повече): Идеален за семейства или за тези, които често готвят по-големи порции.

Инверторна технология

Микровълновите фурни, оборудвани с инверторна технология, поддържат постоянно ниво на мощност през целия процес на готвене, което води до по-равномерно и ефективно готвене.

Смарт функции

Някои микровълнови фурни предлагат смарт функции, които ви позволяват да ги управлявате чрез мобилно приложение или да ги интегрирате с други интелигентни домашни устройства.

 • Свързаност: Разгледайте микровълновите фурни, които предлагат възможности за свързване за допълнително удобство и гъвкавост.
 • Контрол на мобилни приложения: Контролирайте микровълновата си фурна от разстояние, като регулирате настройките или наблюдавате хода на готвенето от смартфона си.

Енергийна ефективност

Енергийната ефективност е от решаващо значение за устойчивите кухненски практики. Потърсете микровълнови фурни с рейтинг Energy Star, за да спестите разходи.

Как да почистим микровълнова фурна

Почистването на микровълновата фурна е проста задача, която, когато се извършва редовно, осигурява оптимална работа и хигиена. Следвайте тези инструкции стъпка по стъпка, за да почистите ефективно микровълновата си печка:

 1. Уверете се, че разполагате с всички необходими консумативи за почистване: сапун за съдове, вода, бял оцет, подходящ за микровълнова фурна съд и мека кърпа или гъба.
 2. Извадете всички подвижни части от микровълновата фурна, като например въртящи се плотове, подходящи за микровълнова фурна съдове или капаци. Измийте ги отделно със сапунена вода.
 3. Смесете разтвор от равни пропорции вода и бял оцет в съд, подходящ за микровълнова фурна. Този разтвор ще помогне за разхлабване на хранителните пръски и миризми.
 4. Поставете купата с разтвора от вода и оцет в микровълновата фурна. Включете микровълновата фурна на висока степен за 5 минути или докато разтворът заври и се образува пара. Парата ще помогне за омекотяване на засъхналите частици храна.
 5. Оставете вратата на микровълновата фурна затворена за няколко минути след изключването на таймера, за да може парата да продължи да действа върху вътрешните повърхности.
 6. Отворете вратата на микровълновата печка и внимателно извадете горещата купа, като използвате ръкавици за готвене или кърпа. Бъдете внимателни, тъй като купата и парата могат да бъдат горещи. Избършете вътрешните повърхности на микровълновата фурна с мека кърпа или гъба. Парата ще разхлаби пръските от храна и ще ги направи по-лесни за отстраняване.
 7. Избършете външните повърхности на микровълновата печка, включително контролния панел и дръжката, като използвате мек почистващ препарат, подходящ за съответната повърхност. Не забравяйте да спазвате препоръките на производителя за почистване на външната част.
 8. За да премахнете остатъчните миризми, можете да поставите купа със сода за хляб в микровълновата фурна за няколко часа. Содата за хляб помага да се абсорбират и неутрализират миризмите.

Често задавани въпроси

Мога ли да използвам метални съдове в микровълновата фурна?

Не, метални съдове не трябва да се използват в микровълнова фурна. Металът отразява микровълните, като предизвиква искри и потенциална повреда на уреда. Придържайте се към безопасни за микровълнова фурна съдове, изработени от стъкло, керамика или някои пластмаси.

Колко често трябва да почиствам микровълновата си фурна?

Препоръчително е да почиствате микровълновата си фурна редовно, в идеалния случай след всяка употреба. По-обстойно почистване, включващо вътрешната и външната част, може да се прави през няколко седмици.

Как се размразява храна в микровълновата фурна?

Повечето микровълнови фурни имат функция за размразяване. Поставете храната в подходящ за микровълнова фурна съд, изберете подходящата настройка и следвайте инструкциите на микровълновата фурна за теглото и вида на храната.

Всички микровълнови фурни ли са и конвекторни фурни?

Не, не всички микровълнови печки имат конвекционна функция. Конвекционните микровълнови фурни имат допълнителна функция, която им позволява да функционират като традиционни фурни, предоставяйки възможности за печене.

Какъв е животът на микровълновата фурна?

Средната продължителност на живота на микровълновата фурна е около 10 години. Въпреки това правилната поддръжка, редовното почистване и внимателната употреба могат да удължат нейния живот.

Унищожават ли микровълновите фурни хранителните вещества в храната?

Микровълновата печка обикновено се счита за метод за готвене, който запазва хранителните вещества. Краткото време за готвене и минималната употреба на вода спомагат за запазването на повече хранителни вещества в сравнение с други методи на готвене.

Bestreviews
Logo