Най-Добри Еспресо Машини 2024

Всяка сутрин се събуждаме с чаша ароматно кафе за хубаво настроение и успешен ден.

Все повече хора предпочитат използването на Еспресо машина за кафе у дома, тъй като с нея постигат в максимална степен качеството, което желаят. Тъй като еспресото е в основата за много напитки като лате и капучино, добрият уред е полезен, когато искате малко разнообразие в сутрешното си кафе.

Изборът на еспресо машина в определена степен зависи от това колко пари искате да инвестирате в покупката на уреда, като колко по-висока е цената, толкова по-автоматизиран е процеса по приготвянето на напитката. Различни машини, вариращи от ръчни, полуавтоматични, напълно автоматични до супер автоматични, изискват от вас да свършите цялата работа или да автоматизирате определени задачи като регулиране на налягането на водата, смилане на кафе на зърна или следене на времето.

Направихме това удобно ръководство, за да ви дадем информацията, от която се нуждаете, за да закупите най-добрата еспресо машина за вашите нужди. Ако искате да избегнете прекарването на часове в изучаване на фините детайли между различните машини, разгледайте нашите препоръки за най-добрите машини за еспресо.

най-добри еспресо машини

Най-добри еспресо машини 2024

Видове еспресо машини

Еспресо машините попадат в четири основни категории: полуавтоматични, напълно автоматични, ръчни и супер автоматични.

 • Полуавтоматичните или напълно автоматичните машини са най-популярните видове на пазара днес, до голяма степен поради тяхното удобство. Полуавтоматичните машини осигуряват равномерно водно налягане без да е нужна намеса и потребителят решава кога да включи и изключи помпата. Напълно автоматичните машини регулират количеството вода, преминаващо през машината; потребителите изобщо не контролират помпата.
 • Ръчните машини изискват повече внимание, тъй като потребителят трябва ръчно да управлява колко вода да пусне през машината. Поради това резултатите могат да варират, в зависимост от опита на този, който я управлява — опитните любители на еспресо, естествено се справят добре с този тип машини.
 • Супер автоматичните машини вършат цялата работа по приготвянето, а именно: смилане на кафето, дозиране и извличане на кафето.

Видове кафе напитки на основата на еспресо

Капучиното е сред най-популярните напитки на базата на еспресо, но с добавка на мляко и сметана, както и други добавки, можете да постигнете много добри резултати.

най-добри еспресо машини 2022

Ето поглед към шест от най-популярните напитки в кафенетата, на които бихте могли да се насладите у дома с помощта на еспресо машина:

 • Капучино – Двойно еспресо с горещо мляко и слой пяна или млечна пяна. Сервира се с канела или индийско орехче, поръсени отгоре.
 • Кафе Лате – Това е напитка, която се прави с мляко на пара и еспресо.
 • Кафе Американо – Тази силна напитка съдържа еспресо и добавена гореща вода на вкус.
 • Еспресо със сметана – Тази напитка съдържа еспресо с бита сметана.
 • Кафе Макиато – еспресо с много малко млечна пяна.

Петте напитки по-горе са основните. Чрез добавяне на сиропи, шоколад, ликьори и дори чай, всеки един любител на кафе може да приготви различна еспресо напитка всеки ден от седмицата.

Приготвяне на еспресо: основите

Идеалното еспресо има плътен, златисто-кафяв кремообразен каймак. Създаването на перфектната чаша е изкуство, което изисква известни опити и грешки.

Стъпките може да се различават леко в зависимост от машината, която използвате, но общо взето са:

 • Взимате малко тъмно изпечени кафе зърна;
 • Смелете зърната до консистенция, подобна на прах, или използвате готово смляно кафе.
 • Изсипете кафето в цедката на ръкохватката на машината.
 • След като цедката се напълни, притискате кафето, за да се уплътни в цедката. 
 • Поставяте ръкохватката в главата на кафе машината и я завъртате на около 20 градуса обратно на часовниковата стрелка за да се  фиксира на място.
 • Натиснете бутона „включване“ или „старт“ на загрялата вече кафе машина и вашето плътно еспресо бавно ще се излее в чашата. Много е важно да се има предвид едрината на кафето, защото ако е много едро смляно ще изтече много бързо и няма да получите желаното качество. Ако пък е много ситно, ще тече много бавно и товари помпата на кафе машината.

Как да сервирате еспресо

В България обикновено еспресото се сервира в малки чаши от 50-60 мл. Идеалната чаша за сервиране на капучино е с вместимост от 150-160 мл. Истинското капучино е комбинация от 1/3 части еспресо, 1/3 горещо мляко и 1/3 пяна от мляко.

Изпълнение и поддръжка

Различните еспресо машини работят по различни начини. Някои машини могат да приготвят няколко кафета едновременно, докато други могат само едно наведнъж. Размерът и мощността на машината за еспресо са в пряка зависимост с необходимото захранване.

По отношение на поддръжката, по-сложните машини изискват повече почистване. Купувачите трябва да са наясно, че машините с пластмасови външни покрития могат да се напукат при многократна употреба, което води до необходимост от скъп ремонт или дори подмяна.

Характеристики

Всички еспресо машини обикновено правят едно и също нещо: създават плътно, тъмно кафе, естествено това зависи и от качеството на вида и сорта кафе. Но има модели, които се отличават от другите с това, колко ангажират вниманието на домашния кафе- ентусиаст.

Размер на резервоара за вода

Колко кафета искате да направите наведнъж? Размерът на водния резервоар на вашата машина определя това. Пазарът предлага модели с големи и малки резервоари. Някои машини включват филтър, който премахва замърсяванията от водата.

Изисквания за зърната

Много машини за еспресо на днешния пазар могат да приемат „обикновени“ зърна, но някои машини изискват специално създадени за тази цел кафе на дози.

Ще забележите също, че някои машини за еспресо имат вградена кафемелачка, докато други изискват от вас да смилате зърната си.

Време за загряване

Времето, необходимо на машината, за да достигне идеалната температура, зависи от нейния нагревателен елемент. Висококачествените машини често достигат идеалната си температура за по-малко от 10 минути. На други машини може да им отнеме повече време.

Други функции

Пенообразувател за мляко, декантери, ръкохватки с подвижни дръжки са само част от другите функции, които да вземете предвид при покупка. Прочетете, за да научите повече за конкретните функции, предлагани от всеки продукт в нашия списък с предложения.

Често задавани въпроси

Въпрос: Как работят еспресо машините?

Отговор: Просто казано, еспресо машините работят, като прокарват гореща вода с високо налягане /около и повече от 15 бара/ през фино смляно, пакетирано кафе, за да произвеждат плътно, но не горчиво, интензивно кафе със слой от много фина пяна (наречена крема) отгоре.

Звучи доста просто, но има някои специфични параметри за създаване на наистина добро еспресо и оттук възникват някои от въпросите. Количеството кафе и правилното уплътняване, температура на водата, продължителност на времето за изцеждане и правилното налягане са някои от параметрите за приготвяне на добро еспресо.

Въпрос: Какво означават „барове“ за еспресо машини?

Отговор: Терминът „барове“ се отнася до баровете налягане (psi), необходими за създаване на достатъчно налягане за добра порция еспресо. При лостовите машини това се постига чрез издърпване на лоста и прилагане на правилния натиск. При електрическите машини – ръчни, полуавтоматични и напълно автоматични – това се постига чрез вътрешна помпа. Помпените машини могат да имат барово налягане от 3,5 до 19 бара.

Въпрос: Защо еспресо машините са толкова скъпи?

Отговор: Всичко зависи от това какъв тип еспресо машина желаете и качеството на материалите и компонентите, с които разполага. Простите парни или ръчни машини могат да бъдат доста евтини, тъй като вие извършвате смилането, зареждате и контролирате на водния поток, а те основно загряват водата и използват помпа, за да я прекарат през кафето. Въпреки това, тези с висококачествени компоненти, предназначени за обслужване, са по-скъпи и си струват допълнителните разходи. Ако искате напитка с млечна пяна, ще ви трябва отделен уред за пара или еспресо машина с пръчка за пара, за да я създадете.

Въпрос: Колко гореща става водата в еспресо машината?

Отговор: Температурата на водата в машината достига 90-95 градуса.

Въпрос: Как да почиствате еспресо машина?

Отговор: Поддържането на вашата машина чиста е важно за доброто еспресо. Ако се използва ежедневно, трябва да го почиствате само веднъж месечно. Почистете и изплакнете филтрите и цедките с гореща вода и мек почистващ препарат след всяка употреба. Винаги след употреба изплаквайте с вода цедката на главата на машината.

Въпрос: Колко време издържа една еспресо машина?

Отговор: Това очевидно зависи от качеството на машината – което означава качеството на материалите в нея – и, ако е суперавтоматична, качеството на електрониката и технологията. Машините с месингови котли, конструкция от неръждаема стомана или стоманена рамка ще издържат по-дълго от тези, направени с по-евтини материали. Нагревателният елемент и механизмът на помпата (за машини без лост) са двете части, които могат да причинят проблеми. Потърсете машини за еспресо с висококачествени компоненти с дълъг живот, които са проектирани да бъдат обслужвани и ремонтирани, вместо да се изхвърлят в боклука, когато имат проблем.

Валери Маринов
Валери Маринов

Валери Маринов е страстен почитател на новите технологии и с постоянен стремеж към изследването на постоянно развиващия се свят на иновациите. С богатия си опит в изготвянето на съдържателни статии и изчерпателни ревюта на продукти, той се отличава с комбинация от експертни познания и отдаденост. Благодарение на неутолимото любопитство към новите технологии и стремеж към съвършенство, Валери се стреми да предоставя съдържание, което не само информира, но и вдъхновява. Изчерпателните му статии и ревюта предоставят на читателите ценна информация за най-новите постижения в областта на технологиите. С богат опит като създател на съдържание и анализатор на тенденциите в света на новите технологии, той се е утвърдил като авторитетен глас в технологичната общност. Неговият ангажимент за прозрачност и почтеност гарантира, че читателите могат да разчитат на неговите ревюта за безпристрастна и надеждна информация.

Bestreviews
Logo