Най-Добри Подови Климатици 2024

Искате да се информирате кои са най-добрите подови климатици?

Подовите климатици са с малки размери и красив модерен дизайн, предлагат разнообразни функции, което ги прави идеални, както за жилища, така и за търговски или други помещения.

Важно е да се отбележи, че са достъпни и енергийно по-ефективни от стандартните климатици, което ги прави чудесен избор за купувачите, които разполагат с по-ограничен бюджет.

За да ви помогнем да откриете най-подходящия за вас подов климатик, прекарахме десетки часове в проучване на различни модели, четене на спецификации и мнения на доволни клиенти. Резултатът е нашият списък с 10-те най-добри подови климатици, отбелязани в таблицата по-долу.

най-добри подови климатици

Най-добри подови климатици 2024

Какво е подов климатик?

Подов климатик, който функционира подобно на стандартен климатик, но се монтира на пода или близо до него. Подовите климатици са по-лесни за достъп и не заемат ценно място на стената, особено в по-малки жилища.

Подовият климатик е подобен на стенния сплит климатик в много отношения. Основната разлика между тях е, че подовият климатик се монтира близо до пода или стои на самия под. Има дори случаи, в които подовите климатици се поставят на подове с вдлъбнатини.

Подовите климатици имат малка площ в сравнение с другите видове климатици. Поради тази причина те често се срещат в търговски обекти, като ресторанти, мотели и зали.

Въпреки малкия си размер подовите климатици функционират като типичните стенни климатични системи. Те са оборудвани с технологии, които се срещат в традиционните конструкции, включително компресор, филтриращо устройство, хладилен агент и турбовентилатор.

Повечето подови климатици имат капацитет на охлаждане от 2,5 до 7 kWh, което би позволило да се охлади помещение с площ от 10 m2 до 65 m2. Точните им възможности ще зависят от модела, който сте избрали да закупите. Подобно на традиционните си аналози, подовите климатици се предлагат в инверторни и неинверторни модели.

Как работят подовите климатици?

Процесът на работа на подовите климатици е същият като при типичните стенни климатици със сплит система. Основната разлика е, че разположението им по-близо до земята позволява по-добра циркулация на въздуха в жилища с високи тавани.

Подобно на сплит системата, подовият климатик има филтриращо устройство за отстраняване на праховите частици, турбовентилатор, хладилен агент и компресор за охлаждане и отопление. Те имат вентилационни отвори в горната или долната част, или от двете страни за студения въздух, който се произвежда в устройството. Функцията за автоматично завъртане гарантира, че студеният въздух се разпределя равномерно във всички части на помещението.

За да се осигури хладен въздух, през устройството циркулира хладилен агент, като се създава цикъл на изпарение и кондензация, тъй като хладилният агент се превръща от течност в газ. По време на изпарението хладилният агент поглъща топлина; след кондензацията топлината се отделя. Както и при всички други климатици, има отделен работен модул както за отнемане на топлина, така и за нейното връщане, и те са свързани чрез тръби с хладилен агент.

Дистанционното управление с LCD дисплей обикновено се доставя заедно с подовата климатична инсталация, така че да може да се управлява дистанционно. Тези устройства могат да се управляват с помощта на инвертор, за да се намали консумацията на енергия с до 30 %. Консумацията на енергия на устройството също може да се регулира, като ви позволява да изберете подходящия режим за всяко състояние.

С други думи, подовите климатици функционират по същия начин, както климатиците със сплит система, като предлагат повечето от функциите и предимствата, без да изискват монтаж на стена.

Подов климатик срещу монтиран на стената: Какъв да избера?

Подовите климатици предлагат много предимства, които си заслужава да бъдат разгледани. Въпреки това винаги ще искате да изберете правилния тип климатик за вашия случай.

Ето някои от ситуациите, в които подовите климатици могат да бъдат най-добрият избор:

Ограничено пространство на стената

Подовата конзола често се използва, когато не е възможно да се инсталира вътрешното тяло на стандартен климатик, което обикновено се монтира на стената. Това често се дължи на ограниченото пространство по стените.

В много домове стената се използва за излагане на произведения на изкуството, като картини или други декоративни елементи. Монтирането на сплит климатик на стената ще се отрази на външния вид и декора на дома ви. Ето защо в тези случаи се предпочита подова система, тъй като тя може да се постави във всеки ъгъл на стаята и да служи за същата цел.

Стъклени стени или големи прозорци

През последните няколко десетилетия много сгради са построени със стъклени стени и големи прозорци. Затова в такива случаи не е възможно да се монтира сплит устройство за стена. В този случай се предпочита подов климатик.

Ниски ъглови тавани

Не всички стаи или пространства са проектирани така, че да могат да се монтират на традиционните стенни климатици със сплит система. Обикновено това важи за помещения с ниски ъглови тавани, които не позволяват монтирането на традиционни климатици.

По-студен климат и отопление

Ако планирате да използвате климатика си за отопление с обратен цикъл, климатиците, монтирани на пода, могат да бъдат чудесен избор. Това е така, защото топлият въздух се разпръсква на нивото на стъпалата, което помага на всички в помещението да се чувстват топло и комфортно.

Отопление на стаи с високи тавани

Домовете с много високи тавани могат да се възползват от климатични системи, монтирани на пода. Това е така, защото горещият въздух има повече пространство да се разпръсне от нивото на земята, а не от тавана. Неизползваните камини са често срещано място за поставяне на подови климатици.

Предизвикателства, свързани с достъпността

Хората с ограничена подвижност или увреждания могат да намерят стоящите на пода климатици за много по-удобни. Подовите климатици се почистват и поддържат по-лесно поради разположението си и са по-лесно достъпни от тези, които са монтирани високо в таваните и на стените.

Естетически и домашен дизайн

Някои собственици на жилища предпочитат стоящи на пода климатици заради дискретния им външен вид. Традиционните климатици заемат голямо пространство на стената и не могат да бъдат лесно „замаскирани“. Подовите климатици обикновено са много по-малки от традиционните си аналози и се предлагат в по-естетични стилове.

Плюсове и минуси на подовите климатици

Плюсове на подовия климатик

Основните предимства на подовите климатици са:

  • Осигуряване на повече пространство – Не всички домове разполагат с достатъчно място на стената, за да отделят място за голям климатик, монтиран на стената. Използвайки по-ниското пространство на стените и вдлъбнатините, като например неизползваните камини, можете да запазите ограниченото пространство на стените за декорации.
  • Универсалност – Независимо от времето на годината, вашият подов климатик ще заеме своето място. С помощта на технологията за разпознаване на температурата уредът може да се използва не само за отопление през зимата и охлаждане през лятото, но и да разпознава от какво се нуждае домът ви и да го осигурява автоматично.
  • Ценова Достъпност – Подовите климатици са много по-достъпни от други охладителни системи на пазара. Ако разполагате с ограничен бюджет, подовият климатик ще ви осигури прохлада с ограничен бюджет.
  • Нископрофилен дизайн – Нископрофилният дизайн на климатиците, монтирани на пода, ги прави много по-привлекателен избор за контрол на домашния климат в сравнение с обемистите климатици, монтирани на стените. Тези климатици са малки, тънки и лесни за почистване.

Недостатъци на подовия климатик

Основните недостатъци на стоящите на пода климатици включват:

  • По-бавна работа – Поради размера и местоположението на подовите климатици, те обикновено се нуждаят от повече време, за да достигнат желаната температура в по-големи помещения.
  • Проблеми с циркулацията на въздуха – Тъй като тези климатици са разположени толкова ниско над земята, понякога въздушният поток в тях е затруднен. В зависимост от разположението на дома ви, големите мебели могат да повлияят на циркулацията на въздуха в помещението.

По-добър ли е подовия климатик от монтирания на стената?

Подовият климатик е по-добър от стенния в много случаи, например ако домът ви е с много високи тавани или е по-малък и няма много място на стената, което да се отдели за голямо стенно тяло.

По отношение на мощността подовият климатик не е непременно по-добър от монтирания на стената. Изборът на най-ефективния стил зависи изцяло от обстоятелствата и предназначението на климатика.

Стенните климатици все още се използват по-широко от стоящите на пода. Една от най-честите критики към подовите климатици е, че препятствията и пречките могат лесно да компрометират въздушния поток на пода. Те могат да бъдат под формата на мебели или уреди. Тези препятствия водят до неравномерно разпределение на студения въздух в цялото охлаждано пространство.

Тъй като в повечето помещения има някакви препятствия, които могат да попречат на въздушния поток, традиционните стенни климатици все още са най-широко използваната климатична система, особено в жилищата.

Мога ли сам да монтирам подов климатик?

Не, не бива да монтирате сами подов климатик, тъй като той все още изисква електрическа работа. Подовите конзолни климатици все още се нуждаят от вътрешно и външно тяло, монтирани и правилно свързани от обучен техник.

Самостоятелното инсталиране на климатик е незаконно, води до прекратяване на гаранцията на климатика и дори може да повреди самия климатик. Трябва да наемете подходящо обучен монтажник на климатици, който да монтира вашия подов климатик.

Когато наемете професионален техник, който да монтира подовия ви климатик, той ще може да ви помогне да решите кой модел и размер ще е най-подходящ за вашия дом. Това означава, че можете да премахнете догадките от този процес и да разчитате на професионален съвет.

Често задавани въпроси

Има ли подовият климатик външно тяло?

Да, подобно на климатика със сплит система, подовият климатик има външно тяло. Вътрешното и външното тяло работят заедно, както при всяка сплит система, като предимството е, че заемат по-малко място в дома.

Как се монтира подов климатик?

Подовият климатик се монтира чрез инсталиране на външно тяло и свързването му с тяло, монтирано на долна стена в дома. Тъй като монтираните на стена климатици са по-ниско от земята и могат да бъдат „скрити“ в ниши, те се монтират по-лесно и по-бързо.

Каква е разликата между подов климатик и преносим климатик?

Подовият климатик е постоянно монтиран климатик с вътрешно и външно тяло, който не може да се премества, докато преносимият климатик е по-малко ефективно устройство, което може да се взема и премества между стаите и жилищата според нуждите.

Пестят ли подовите климатици пари?

Подовите климатици са също толкова ефективни, колкото сплит системите и стенните климатици, но тъй като са по-малки и по-лесни за инсталиране, вероятно ще спестите пари от разходите за монтаж. Тъй като тези климатици са енергийно ефективни, ще спестите пари и от експлоатационните разходи в сравнение с други решения за охлаждане.

Валери Маринов
Валери Маринов

Валери Маринов е страстен почитател на новите технологии и с постоянен стремеж към изследването на постоянно развиващия се свят на иновациите. С богатия си опит в изготвянето на съдържателни статии и изчерпателни ревюта на продукти, той се отличава с комбинация от експертни познания и отдаденост. Благодарение на неутолимото любопитство към новите технологии и стремеж към съвършенство, Валери се стреми да предоставя съдържание, което не само информира, но и вдъхновява. Изчерпателните му статии и ревюта предоставят на читателите ценна информация за най-новите постижения в областта на технологиите. С богат опит като създател на съдържание и анализатор на тенденциите в света на новите технологии, той се е утвърдил като авторитетен глас в технологичната общност. Неговият ангажимент за прозрачност и почтеност гарантира, че читателите могат да разчитат на неговите ревюта за безпристрастна и надеждна информация.

Bestreviews
Logo