Най-Добри Преносими Климатици 2024

Побърквате се от жегата? Охладете се с нашия избор на най-добрите преносими климатици.

Трудно ли заспивате, когато е твърде горещо? Или пък имате офис, в който е прекалено горещо, за да свършите нещо? Преносимият климатик може да осигури прохлада в една стая през горещите летни месеци, без да е необходим разрушителен монтаж и на много по-ниска цена.

Повечето модели разполагат с вграден таймер, така че работят само когато използвате помещението и без да хабят енергия. Можете дори да ги премествате, с известни ограничения, така че същото устройство, което охлажда домашния ви офис през деня, може да охлажда и спалнята ви през нощта.

най-добри преносими климатици

Най-добри преносими климатици 2024

Наръчник за покупка на преносим климатик

Има много причини да обичаме лятото с топлите слънчеви лъчи.  Кой не обича да прекарва времето си на слънце, под чадъра на плажа или в басейна?

Но, не винаги е възможно да сте на плажа или до басейна и тогава  лятната горещина не е толкова приятна, особено във вашият дом.

Когато в дома ви е горещо, е трудно да спите или дори да седите и да си почивате, без да се потите. Ето защо климатикът е уред, необходим за всяко домакинство. За съжаление не всеки дом разполага с централна климатична система, която да поддържа комфортна температура в дома.

Преносимите климатици са идеалното решение, защото се монтират лесно, без необходимост от технически познания и могат да охлаждат пространството ви също толкова ефективно, колкото и другите видове климатични системи.

Намирането на подходящия преносим климатик обаче може да бъде истинско предизвикателство, защото има много фактори, които трябва да се вземат предвид.

Не само, че трябва да изберете подходящата мощност, но вероятно искате енергийно ефективен модел, който има ефективна вентилация, не е твърде шумен, предлага допълнителните функции, от които се нуждаете, и изисква такава поддръжка, която не би ви затруднила.

най-добри преносими климатици

Как работят преносимите климатици

Въпреки, че преносимите климатици не се монтират като прозоречния тип климатици, за тях все пак е необходим достъп до прозорец, за да работят.

Преносимите климатици се доставят с монтажен комплект за прозорец, който обикновено включва един или два вентилационни маркуча, които се прикрепят към панел, закрепен в прозореца. Комплектът се монтира лесно и обикновено не изисква специализирани инструменти и умения.

Предимства

Преносимият климатик не заема почти никакво място от прозореца, така че  няма да повлияе на достъпа до естествената светлина.

Преносимият климатик може също така да помогне за намаляване на разходите за енергия, като се наложи да подпомогне централната климатична система в дома ви, ако имате такава. Ако трябва да поддържате хладно само в една или две стаи, можете да повишите температурата на централния климатик и да включите преносимия климатик в помещението, което искате да е по-хладно.

Преносимият климатик, макар и тежък, може лесно да се премества от една стая в друга, така че лесно да регулирате температурата за охлаждане в зависимост от нуждите ви.

Характеристики

Мощност

Също както при сплит системите или прозоречните климатици и тук най-същественото значение, при покупка на преносим климатик, е каква мощност да изберете.

Мощността на климатиците се измерва в британски топлинни единици (BTU) и колкото по-висок е този показател, толкова  по-лесно охлаждат по-големи пространства.

Лошата изолация и други фактори в дома ви могат да повлияят на това колко мощен преносим климатик ви е необходим в дадено пространство. Все пак има някои общи насоки, които могат да ви помогнат да вземете решение.

  • Преносим климатик с капацитет 8000 BTU трябва да охлажда пространство с площ от 18-20 квадратни метра.
  • Модел с капацитет 10 000 BTU е ефективен за пространство от 27-30  квадратни метра.
  • Устройството с капацитет 12 000 BTU обикновено е достатъчно за пространство от 35 квадратни метра.
  • Преносим климатик с капацитет 13 000 BTU обикновено може да покрие пространство от 40 квадратни метра.
  • Модел с капацитет 14 000 BTU обикновено е достатъчен за охлаждане на помещение с площ около 45 квадратни метра.

Вентилация с един или два въздуховода

Въпреки че всички преносими климатици трябва да се вентилират през прозорец, за да се изведе горещият въздух от помещението, има две различни конфигурации на вентилиране: с един и с два въздуховода.

В конфигурацията с един въздуховод се използва едиа и съща тръба, както за всмукване на свеж въздух, така и за изхвърляне на горещия въздух от помещението. Тъй като при този вид се използва само един въздуховод, климатикът не охлажда възможно най-ефективно.

При моделите с два въздуховода единият е всмукателен, другият изпускателен и в резултат на това се постига по-ефективно охлаждане на  помещението и с по-малко енергия.

Енергийна ефективност

Работата на климатика обикновено означава по-висока сметка за енергия. Ето защо е важно да изберете модел преносим климатик, който е възможно най-енергийно ефективен.

Търсете модели, които имат етикет Energy Star, тъй като те са оценени така, че да отговарят на стандартите за енергийна ефективност. Също така е добра идея да търсите преносим климатик с програмируем термостат или режим за пестене на енергия. По този начин той ще се изключва автоматично, когато достигне зададената от вас температура.

Функция „изсушаване“

Всеки преносим климатик премахва част от влагата във въздуха. Някои модели обаче са оборудвани с функция за изсушаване. Тази функция ви позволява да намалите влажността в дома си, без да добавяте студен въздух, така че тя работи добре във влажни дни, които не са непременно достатъчно горещи, за да изискват използването на климатик.

Ниво на шума

Преносимият климатик неизбежно ще издава шум – всички климатици издават такъв, когато работят, но някои модели обаче са по-шумни от други.

Ако ви притеснява нивото на шума, най-добре е да се насочите към устройство, което е проектирано така, че да работи най-тихо. Можете да сравните нивата на децибелите (dB) на отделните модели, за да видите в какъв диапазон са. Най-добре е да се насочите към модел, който е с ниво на шум около 45 dB, това със сигурност означава, че е минимално шумен климатик.

Мобилност

Вероятно очаквате, че преносимият климатик ще бъде… лесно преносим, но истината е, че той обикновено не е много лек. Възможно е да тежи 40-50 кг, така че макар да са по-лесни за преместване от прозоречните климатици, пренасянето им от стая в стая може да се окаже трудно.

Ако искате да използвате климатика си в няколко стаи, изберете модел, който има колелца или колела, за да улесните процеса. Обърнете специално внимание на теглото, ако планирате да премествате климатика и по стълби.

Контрол

Ако искате вашият преносим климатик да е възможно най-лесен за използване, трябва да изберете удобни за потребителя органи за управление. Тези, които са с цифрови дисплеи обикновено са най-лесни за използване, но търсете модел с дисплей, който не е прекалено ярък, защото може да ви пречи, когато осветлението е изключено.

Дистанционното управление също може да бъде удобно, ако използвате климатика в голяма стая или не искате да ставате от леглото, за да го регулирате. Търсете такова, което ви позволява да включвате и изключвате уреда и да променяте поне скоростта на вентилатора.

Външен вид

Преносимият климатик ще заема място в помещението, в което го поставите, така че трябва да вземете предвид външния му вид, когато купувате. Предлагат се устройства в различни естетически вид, въпреки че при тях функцията е по-важна от формата. В повечето случаи ще можете да избирате измежду основни цветове като бяло, сиво или черно.

Необходима поддръжка

Когато избирате преносим климатик, трябва да помислите за поддръжката, която е необходима, за да може устройството да охлажда правилно.

Влагата, която вашият климатик отстранява от въздуха, ще се съхранява в него и ще трябва да се отървете от нея по някакъв начин. Някои климатици изискват да изпразвате ваната за събиране на вода от конденза, да свързвате маркуч или да изпомпвате водата, за да отстранявате редовно влагата.

Решете как предпочитате да изхвърляте водата, като вземете предвид къде ще се намира устройството и как ще имате достъп до събраната от него вода.

Ако това ви се струва неприятно, потърсете модел със самоизпаряване. Това означава, че той ще изпарява влагата, която отстранява, за да не се налага да се отървавате от нея сами.

Цени на преносими климатици

Преносимите климатици обикновено са по-скъпи от моделите за прозорци. Като цяло цените им варират от 600 до 1200 лева.

Ако искате да охлаждате само малка площ, обикновено можете да намерите ефективен преносим климатик за 700-800 лева.

За устройство от най-висок клас, което може да охлажда голяма площ, очаквайте да похарчите около 1100-1300 лева.

Често задавани въпроси

Какви са изискванията за захранване на преносим климатик?

Повечето преносими климатици работят с напрежение 220 V, което е стандартното напрежение за домакинството. Почти всички са със заземен, триконтактен щепсел. Имайте предвид обаче, че климатиците с капацитет 14 000 BTU и по-висок може да изискват специално окабеляване и контакти.

През какъв тип прозорци може да се проветрява преносим климатик?

Повечето модели се монтират лесно в традиционни двойни прозорци, като се използват аксесоарите за прозорци, включени в комплекта на преносимия климатик. В много случаи можете да използвате същия комплект, за да проветрите климатика и през плъзгащ се прозорец. Винаги се консултирайте с ръководството на потребителя за правилен монтаж.

Може ли преносимият климатик да охлажда няколко стаи?

Преносимият климатик обикновено е по-ефективен в непосредствената зона, в която го поставяте. При отворен етаж обаче е възможно и близките помещения да изпитат лек охлаждащ ефект. Използването на вентилатор в комбинация с климатика може да помогне за циркулацията на хладния въздух.

Валери Маринов
Валери Маринов

Валери Маринов е страстен почитател на новите технологии и с постоянен стремеж към изследването на постоянно развиващия се свят на иновациите. С богатия си опит в изготвянето на съдържателни статии и изчерпателни ревюта на продукти, той се отличава с комбинация от експертни познания и отдаденост. Благодарение на неутолимото любопитство към новите технологии и стремеж към съвършенство, Валери се стреми да предоставя съдържание, което не само информира, но и вдъхновява. Изчерпателните му статии и ревюта предоставят на читателите ценна информация за най-новите постижения в областта на технологиите. С богат опит като създател на съдържание и анализатор на тенденциите в света на новите технологии, той се е утвърдил като авторитетен глас в технологичната общност. Неговият ангажимент за прозрачност и почтеност гарантира, че читателите могат да разчитат на неговите ревюта за безпристрастна и надеждна информация.

Bestreviews
Logo