Най-Добри Фотоапарати 2024

Искате да се информирате кои са най-добрите фотоапарати?

Ако търсите нов начин за правене на снимки, това ръководство за закупуване на фотоапарат е задължително да бъде прочетено!

Изборът на нов фотоапарат някога беше толкова лесен. При ограничен избор решението ви обикновено се въртеше около цената.

В днешно време има стотици модели, от които да избирате, и за да бъде всичко още по-объркано, смартфонът ви вече прави доста добри снимки!

С целия технически жаргон, свързан с фотографските термини и частите на фотоапарата, вземането на решение може да бъде смущаващо.

Точно тук този наръчник ще ви бъде полезен.

За да ви помогнем да откриете най-подходящия за вас фотоапарат, прекарахме десетки часове в проучване на различни модели, четене на спецификации и мнения на доволни клиенти. Резултатът е нашият списък с 10-те най-добри фотоапарати, отбелязани в таблицата по-долу.

най-добри фотоапарати

Най-добри фотоапарати 2024

Какво да гледаме, когато купуваме фотоапарат

Купуването на фотоапарат може бързо да стане сложно. Както при повечето неща, колкото повече възможности имате, толкова по-малко вероятно е да вземете решение.

В това ръководство сме се постарали да включим всички фактори, които могат да ви помогнат да изберете един от най-добрите фотоапарати, предлагани тази година.

Ако обаче бързате, ето кратко обобщение на най-важното:

5 най-важни фактора при избора на нов фотоапарат

 • Качество на изображението, което е по-добро от това на камерата на телефона ви.

Като четете ревюта за фотоапарати, трябва да можете да вземете това решение. Няма смисъл да носите със себе си фотоапарат, ако той не прави по-хубави изображения от телефона ви или поне не предлага функции, които телефонът ви не предлага.

 • Ергономичност, подходяща за вашите ръце

Ако не можете да отидете в местния магазин за фотоапарати и да подържите фотоапарата, ще трябва да вземете информирано решение въз основа на прочетените отзиви. Достатъчно голям ли е той? Има ли ясно изразен захват? Изглеждат ли основните бутони достатъчно отдалечени един от друг?

 • Размер, подходящ за вашите навици

Това е важен въпрос. Вие сте родител, който винаги има под ръка дете? Ако е така, вероятно фотоапаратът ви трябва да е лек и/или компактен. Обикновено носите ли чанта със себе си? Може да ви се размине с нещо по-голямо. Пътувате ли много? и т.н. и т.н.

 • Наличие на обективи, които отговарят на бюджета и бъдещите ви нужди

Ако изберете компактен фотоапарат с фиксиран обектив, няма нужда да се съобразявате с това. Ако изберете фотоапарат със сменяем обектив, разгледайте другите предлагани обективи. Влизат ли те във вашия ценови диапазон? Има ли фокусни разстояния, от които се нуждаете? Предлагат ли се обективи втора употреба?

 • Най-новият модел в рамките на вашия бюджет

Тъй като технологиите за фотоапарати се развиват толкова бързо, винаги препоръчвам да инвестирате в най-новите фотоапарати. Ако бюджетът ви не може да стигне за най-новия модел, често може да се намери изгодна оферта за предишен модел, но се опитайте да избягвате всичко по-старо от това. Съществува и вариантът за втора ръка.

Видове фотоапарати

DSLR фотоапарати

DSLR е съкращение от „Digital Single Lens Reflex“ (цифров огледално-рефлексен фотоапарат с един обектив), което по принцип означава, че фотоапаратът използва един и същ обектив за кадриране, фокусиране и правене на снимки.

Нищо от това обаче не е от значение за вас като купувач на фотоапарат за първи път – важното е, че DSLR фотоапаратите все още са най-популярните фотоапарати за любители и професионални фотографи.

Моделите от начално ниво се предлагат на достъпни цени, а на пазара на втора ръка също можете да намерите някои изгодни предложения.

Минусът е, че те са по-големи, по-тежки и не предлагат най-добрите технологии за автоматично фокусиране (и различни други), както другите видове фотоапарати по-долу.

DSLR фотоапаратите имат APS-C или „пълнокадрови сензори“ – повече за това по-долу.

Mirrorless (Безогледални) фотоапарати

Безогледалните фотоапарати нямат огледало, каквото има в DSLR фотоапаратите, което им дава различни предимства. Те могат да имат фиксирани или сменяеми обективи.

Обикновено те са по-малки и по-леки от DSLR, което ги прави чудесен избор, ако пътувате много.

Общият консенсус е, че безогледалните фотоапарати са бъдещето, а DSLR са умираща разновидност… но това не означава, че технологията все още е съвършена.

За сметка на предимствата, които предлагат, безогледалните модели страдат от лош живот на батерията (около половината от този на еквивалентния DSLR) и от малко… ами… бездушно снимане!

Въпреки това, ако снимането с „миникомпютър“ не ви възпира, моята препоръка е да изберете безогледален фотоапарат, независимо дали това е първият ви фотоапарат или го надграждате.

Безогледалните фотоапарати разполагат и с APS-C или пълнокадрови сензори.

Фотоапарати Micro Four Thirds

Фотоапаратите Micro Four Thirds (известни още като Micro 4/3, MFT или M4/3) са вид безогледални фотоапарати, които се отличават с голямо разнообразие от стилове и опции, но общата им характеристика е размерът на сензора.

По-долу ще обсъдим защо размерът на сензора на фотоапарата е важен, но всичко, което трябва да знаете на този етап, е, че фотоапаратът Micro Four Thirds е като „мини“ фотоапарат със сменяеми обективи.

Едно нещо, което трябва да се отбележи: по-малката система на камерата не винаги е добра за всички, като тесните контроли и по-слабо изразеният захват често пречат на хората с по-големи ръце.

MFT фотоапаратите имат само MFT сензори, което ограничава възможностите им, както ще научим по-долу.

Въпреки това фотоапаратите Micro Four Thirds все още са популярен избор за начинаещи и професионални фотографи.

Компактни фотоапарати

Компактните фотоапарати са изключително популярни и за това има основателна причина – малките им размери ги правят преносими и удобни, за да ги носите със себе си всеки ден, подобно на телефона.

Тези функции могат да бъдат обектив с увеличение, по-добри възможности за снимане при слаба светлина, по-бързо серийно снимане, заснемане в RAW и др.

Някои хора просто предпочитат да държат „истински“ фотоапарат, за да правят снимки, а не телефон, а малкият фотоапарат обикновено означава, че е по-вероятно да го носите със себе си в джоба или чантата си.

Границата между компактните и малките безогледални фотоапарати е размита, но строгото определение за „point-and-shoot фотоапарат“ е такъв с фиксиран обектив (т.е. не можете да го смените с друг обектив).

Това ограничение значително опростява процеса на снимане и може да го направи много по-приятен за тези, които не се интересуват от възможностите за избор на множество обективи.

Bridge Фотоапарати

По-малки от DSLR, но по-големи от компактните фотоапарати, те запълват добре празнината, като предлагат обективи с голямо увеличение (фиксирани, а не сменяеми) и ръчно управление, но без обема на пълноценен DSLR.

Обикновено имат малки сензори за изображения, подобни на компактните фотоапарати, и рядко разполагат с оптичен визьор (OVF), като вместо това използват електронен визьор (EVF) и задния LCD екран, за да правят снимки.

Екшън камери

Обикновено те са малки, водоустойчиви и здрави, а основният им фокус е заснемането на видео.

Хубавото на по-малките екшън камери от типа GoPro е, че могат да се монтират на тялото или каската ви, което дава уникална перспектива от първо лице.

Можете да се сдобиете и със здрави и водоустойчиви компактни фотоапарати, но те обикновено предлагат качество на изображението, сравнимо с това на съвременните смартфони.

Цена (съотношение цена-качество)

Когато купувате фотоапарат, е важно да сте реалисти с бюджета си.

Ако похарчите твърде малко, ще получите фотоапарат с посредствено качество на изображението, а ако похарчите твърде много… е, това ще се отрази на портфейла ви.

Ако сте готови да купите по-стар модел, можете да получите чудесна цена, но технологията вече ще е остаряла.

Винаги препоръчваме да инвестирате в най-новия модел, когато това е възможно.

Що се отнася до покупката на втора ръка, трябва да бъдете внимателни. DSLR фотоапаратите имат „живот на затвора“, базиран на броя на снимките, които вече са направени, и резервните части могат да бъдат скъпи.

Безогледалните фотоапарати втора ръка имат по-малко движещи се части, които могат да се повредят, но ако не са в гаранция, все пак може да ви се наложи да платите висока цена за ремонт, когато нещо се обърка.

Какво ще кажете за комплектите фотоапарати? Въпреки че има някои страхотни предложения, повечето пакети обикновено включват много аксесоари за фотоапарати, които вероятно никога няма да използвате… или са нискокачествени и ще се счупят след няколко използвания.

Нашия съвет е да похарчите парите за скорошен модел фотоапарат, а ако сте изкушени от пакет, вземете такъв, който включва един или два обектива.

И така, какво получавате, когато похарчите повече пари за фотоапарат?

Най-общо казано, печелите от възможността да правите по-бързи и по-големи снимки при по-слаба светлина (без да използвате светкавица). Качеството на изработката също ще бъде по-добро.

Ако не сте професионален фотограф, ви препоръчваме да похарчите между 1000 и 2000 лева за фотоапарат със сменяеми обективи.

Когато разполагате с повече пари, трябва да инвестирате в нови обективи, за да разширите възможностите си.

Ако не се интересувате от обективи, похарчете парите за усъвършенстван компактен фотоапарат с фиксиран обектив, за предпочитане последен модел.

Качество на изображението

Ако не сте използвали фотоапарата преди, може да е трудно да прецените качеството на изображенията, които той създава.

Препоръчваме да прочетете онлайн отзиви в сайтове като този.

Друго нещо, което трябва да вземете предвид, е, че качеството на изображението на даден фотоапарат зависи много от прикрепения към него обектив.

Ако изберете фотоапарат с фиксиран обектив, очевидно нямате избор по този въпрос, но при моделите със сменяеми обективи изборът на обектив е много важен.

Повечето DSLR и безогледални фотоапарати от начално ниво се предлагат с „комплект обективи“. Обикновено това е евтин обектив от среден клас със зум и бавна, променлива бленда. Накратко, той обикновено е доста лош!

Комплектният обектив може да бъде добър начин да свикнете с новия си фотоапарат, но ви препоръчваме да инвестирате в достъпен основен обектив и по-качествено увеличение веднага щом бюджетът ви позволи.

(Една от основните причини професионалните фотографи да харчат толкова много за фотоапарати е, че по-скъпите модели обикновено предлагат много по-добри възможности за заснемане на качествени изображения при по-слаба светлина.)

В обобщение, ако се придържате към най-добрите цифрови фотоапарати, препоръчани в това ръководство, няма нужда да се притеснявате за качеството на изображението.

Размер и ергономичност

Размерът на фотоапарата и усещането за него в ръцете ви е рядко обсъждан фактор… но всъщност е много важен.

Размерът е по-скоро лично предпочитание, което е и много субективно. Това, което се смята за голямо за начинаещия, вероятно ще се стори малко на професионалиста!

Ергономичността на фотоапарата е свързана не само с усещането в ръката ви, но и с разположението на бутоните.

Някои малки фотоапарати може да се държат добре, но бутоните им са разположени твърде близо един до друг, което ги прави неудобни за използване.

Ако нямате възможност да стигнете лично до магазин за фотоапарати, препоръчваме да четете ревюта и да преценявате размера на фотоапарата по размерите му в сравнение с вашия смартфон.

Размер на сензора

Цифровите фотоапарати използват сензор за „записване“ на изображения. За всеки тип фотоапарат има различни видове сензори, което прави темата доста объркваща.

Ето какво трябва да знаете – колкото по-голям е сензорът, толкова по-добро е качеството на изображението, особено при слаба светлина.

Също така, колкото по-голям е сензорът, толкова по-голяма е възможността за „размазване на фона“ (размазването може да се добави и в Lightroom), но това зависи до голяма степен и от обектива, който сте поставили на фотоапарата.

Ето трите основни обектива, с които вероятно ще се сблъскате, докато пазарувате цифров фотоапарат:

 • 1 инч (или по-малък) – обикновено се среща в бюджетните компактни фотоапарати
 • APS-C – среща се в усъвършенствани компактни, безогледални и DSLR фотоапарати
 • Пълнокадров – намира се в усъвършенствани компактни, безогледални и DSLR фотоапарати

Професионалните фотографи обикновено използват пълнокадрови фотоапарати или фотоапарати с усъвършенстван APS-C сензор.

Ако разполагате с необходимия бюджет, пълнокадровият фотоапарат е чудесна инвестиция, но не забравяйте, че пълнокадровите обективи също са по-скъпи.

Размерът на сензора на фотоапарата със сменяеми обективи също определя нещо, наречено „кроп фактор“.

Без да искаме да навлизаме в твърде технически подробности, сензорите APS-C „умножават“ фокусното разстояние на обективите. При обектив с надпис „35 мм“ действителното фокусно разстояние може да е 50 мм.

Това е чудесно за снимане на отдалечени обекти, тъй като по същество получавате по-голям „обсег“ на всеки обектив, който притежавате.

От друга страна, ако искате да вземете възможно най-широкия обектив, сте малко по-ограничени с APS-C сензор.

Има разлика и в „кремообразността“ на областите извън фокус (известни още като „боке“), както и разлика в наличния динамичен обхват при избора на APS-C спрямо пълнокадров… но това вече навлиза в територията на ботаниците, така че засега не се притеснявайте за това!

Видове обективи

Тъй като целта на тази статия е да ви помогне да намерите най-добрия фотоапарат, няма да се задълбочаваме в различните опции за обективи.

Сменяемите обективи са цял свят на забавление и творчески възможности, но безбройните възможности понякога могат да бъдат ненужни на фотографите.

Основното решение, което трябва да вземете на този етап, е дали сте доволни да имате „фиксиран“ обектив в края на фотоапарата си, или искате гъвкавостта на сменяемите обективи.

 • Фотоапарати с фиксиран обектив

Те разполагат или с обектив с увеличение, или с обектив с фиксирано фокусно разстояние (наричан още „основен“), но и в двата случая оставате с един обектив.

Много фотоапарати от типа „насочи и снимай“ имат фиксирани обективи, както и bridge фотоапаратите.

 • Фотоапарати със сменяем обектив

Когато купувате първия си фотоапарат, е важно да проверите както наличността, така и цените на обективите.

Съществуват обективи от собствена марка или „собствени“ обективи, които обикновено са най-скъпите и вероятно най-качествените опции, а често има и няколко опции от трети страни.

Canon и Nikon предлагат най-голям избор от обективи за своите DSLR фотоапарати, но най-малък избор за безогледалните си фотоапарати през 2023 г.

Sony и Fujifilm предлагат много по-голям избор от обективи за безогледалните системи.

Скорост и производителност

Това се отнася до скоростта на автофокуса, кадрите в секунда (FPS), времето за стартиране и общата скорост на работа на фотоапарата.

Повечето съвременни фотоапарати с цена около 1000 лева и нагоре имат достатъчно добра скорост на автофокуса за обикновена употреба.

DSLR и безогледалните фотоапарати обикновено предлагат по-добра производителност от компактните и bridge фотоапарати, въпреки че това зависи от модела.

Като цяло трябва да похарчите много повече за компактен фотоапарат, за да може той да съперничи по скорост на по-голям модел.

FPS се отнася до броя на снимките, които можете да направите в един ред, като задържите натиснат бутона на затвора по време на непрекъснат режим (известен още като „серийно снимане“).

DSLR фотоапаратите, които предлагат висока скорост на снимане, обикновено струват над 2000 лева, но това не е така при безогледалните фотоапарати – например Sony a6000 струва под 1000 лева и предлага впечатляващите 10 кадъра в секунда.

Възможността за изстрелване на стотици кадри невинаги е нещо добро – ще имате много повече снимки за разглеждане при редактиране, а и възниква въпросът колко бързо може да се „изчисти“ буферът ви (т.е. колко време фотоапаратът ще бъде „заключен“, докато запише всички изображения на картата с памет).

Общата скорост на работа на фотоапарата е друг важен фактор, който трябва да се вземе предвид. Обикновено DSLR фотоапаратите се „събуждат“ по-бързо от безогледалните фотоапарати и фотоапаратите тип „насочи и снимай“.

Видео изпълнение

В наши дни всички цифрови фотоапарати снимат видео, като някои от тях предлагат функции от висок клас, като например 4K Ultra HD резолюция, множество честоти на кадрите, супер забавен кадър, високоскоростен запис и времеви интервал.

Ако изберете модел със сменяеми обективи, не е трудно да постигнете качество на видеото, което може да съперничи на най-добрите YouTubъри и създатели на късометражни филми.

Основните характеристики, които трябва да вземете предвид, ако сериозно желаете да заснемате висококачествено видео с цифровия си фотоапарат, са:

 • Честота на кадрите – 24 кадъра в секунда и 30 кадъра в секунда са стандартни. 60 кадъра в секунда и повече са подходящи за забавени кадри.
 • Стабилизиране на изображението – независимо дали е в тялото, или в обектива (OIS), стабилизирането на изображението е от съществено значение, ако планирате да снимате видео без статив или кардан.
 • 4k видео – по-голяма разделителна способност = по-добро качество на изображението и възможност за по-силно изрязване. Ако това е функция, просто се уверете, че тя може да записва 4k при 24 и 30 кадъра в секунда.
 • Вход за външен микрофон – за да получите най-добрия звук, трябва да можете да включите външен микрофон.
 • Продължителност на записа – много DSLR фотоапарати имат ограничение за това колко могат да записват наведнъж.
 • Въртящ се LCD дисплей – за да снимате сами или просто за да предпазите врата си от постоянно навеждане по време на снимане.
 • Чист HDMI изход – за запис към външни устройства за заснемане.

Когато избирате фотоапарат за видео, опитайте се да бъдете честни със себе си…

Вероятно ли е да използвате обемист DSLR или безогледален фотоапарат, за да заснемате случайни кадри на играещите си деца?… Или е по-реалистично да приемете, че смартфонът ще бъде първият ви избор?

Освен това редактирането на видео може да бъде болезнено бавно, особено ако не притежавате мощен компютър.

Марки фотоапарати

Въпреки че няма забележими разлики в качеството на изображението, което можете да очаквате от различните марки, все пак има малки нюанси, които трябва да имате предвид, когато избирате първия си фотоапарат.

Всяка марка предлага свой собствен избор от собствени обективи, които могат да повлияят на външния вид на снимките ви, а в някои нишови случаи могат да определят какво точно можете да снимате.

Освен това някои марки произвеждат само фотоапарати с APS-C сензор, а други – само безогледални модели.

Нека разгледаме четирите основни марки фотоапарати и техните характеристики, като започнем с основните 2 имена в бранша: Canon и Nikon:

Canon

Най-голямата марка за фотография в света, предназначена за всички видове фотографи – от напълно начинаещи до най-добрите професионалисти в света.

Canon е известен с най-широкия избор от обективи, включително EF, EF-S, EF-M и R, като свещеният граал е всеки обектив с емблематичния „червен пръстен“, известен също като обективи от серията L.

За начинаещите има широк избор от достъпни обективи, включително някои отлични опции, които започват само от 200 лева.

Canon произвежда разнообразна селекция от фотоапарати (1), като основните им продажби идват от компактни и DSLR фотоапарати. Можете да вземете чудесен DSLR Canon от начално ниво за около 1000 лева.

Една от областите, в които Canon наваксва, са безогледалните фотоапарати – първият им пълнокадров безогледален модел беше пуснат сравнително наскоро (през 2018 г.), а изборът им от обективи все още е малък и скъп.

Бихме препоръчали Canon за компактни и DSLR фотоапарати. Ако сте професионалист или имате по-дълбоки джобове, безогледалните им фотоапарати от серията R също са добър вариант.

Nikon

Друга изключително популярна марка за фотография, макар и много по-малка от Canon.

Nikon се грижи за всички фотографи, предлагайки едни от най-добрите DSLR фотоапарати за начинаещи, чак до невероятни флагмански тела за професионалисти.

Nikon предлага и огромен избор от DSLR обективи, макар и по-малък от този на Canon. За начинаещите се предлагат много достъпни обективи на цени от около 200 лева.

Nikon произвежда обективи с формат „DX“ и „FX“, което се отнася до съвместимостта им съответно с APS-C и пълнокадрови сензорни формати.

Навлизането на Nikon в света на пълнокадровите безогледални фотоапарати също е сравнително скорошно (2018 г.), а изборът им на тела и обективи е ограничен и скъп.

(Подобно на Canon, имате възможност да „адаптирате“ съществуващата селекция от DSLR обективи, за да ги използвате на най-новите тела на безогледалните фотоапарати.)

Бихме препоръчали Nikon за техните отлични DSLR от серията D. Ако сте професионалист или имате по-дълбоки джобове, безогледалните им фотоапарати от серията Z също са впечатляващи.

Sony

Sony е ключов играч при безогледалните и премиум фотоапарати от типа „насочи и снимай“.

Линията им Cyber-shot от компактни фотоапарати все още е изключително популярна, като нови модели се пускат на пазара няколко пъти годишно.

Пълнокадровите безогледални фотоапарати на Sony предлагат и най-добрия живот на батерията от всички други марки в индустрията.

Sony предлага широк избор от обективи, но той бледнее в сравнение с този на Nikon и Canon. Обикновено обективите са и по-скъпи, а възможностите за начинаещите са по-малко.

Въпреки това, ако бюджетът ви позволява, можете да избирате от редица достъпни безогледални фотоапарати APS-C от начално ниво, както и от някои наистина водещи в класа си пълнокадрови фотоапарати Sony Alpha.

Fujifilm

Друг ключов играч в света на безогледалните фотоапарати, Fujifilm е може би най-известен със своите мигновени фотоапарати и филмови ленти.

Основната отличителна черта на безогледалните фотоапарати Fujifilm е размерът на сензора APS-C.

Те произвеждат и фотоапарати със средноформатен сензор (по-голям от пълнокадровия), но не произвеждат нищо с пълнокадров сензор.

Fujifilm предлага някои отлични обективи, въпреки че изборът не е толкова богат, колкото този на Sony.

Освен това, поради „кроп-фактора“ на техните фотоапарати с APS-C сензор, при избора на обективи трябва да вземете предвид коефициент на умножение на фокусното разстояние от 1,5 пъти.

Въпреки че Fujifilm предлагат прекрасен избор от фотоапарати, като нови модели се появяват няколко пъти годишно, техните предложения от начално ниво започват от малко по-висока цена от тези, пуснати от Sony.

Естетиката на фотоапаратите Fuji е голяма причина да инвестирате в тази марка – техните фотоапарати изглеждат и се усещат чудесно и са си спечелили легиони от предани фенове.

Резолюция (брой мегапиксели)

Резолюцията на цифровите фотоапарати се измерва в мегапиксели – един мегапиксел = един милион пиксела.

При цифровите фотоапарати големият брой мегапиксели има най-голямо значение при изрязване на снимка или ако планирате да отпечатате големи снимки.

Снимките с повече мегапиксели са по-детайлни, но съответно са с по-голям размер на файла, което означава, че редактирането, изпращането, съхранението и обработката им като цяло може да отнеме повече време.

Повечето фотоапарати имат възможност за избор на по-ниски резолюции, ако желаете, което може да е удобно при прехвърляне на смарт устройства за споделяне онлайн.

Вашият фантастичен смартфон с 50 мегапиксела никога няма да се конкурира с чудесен DSLR със „само“ 24 мегапиксела, тъй като сензорът на DSLR е много по-голям.

Не превръщайте броя на мегапикселите в определящ фактор при пазаруването на фотоапарат.

Освен ако не планирате да отпечатвате големи, много детайлни разпечатки, няма нужда да инвестирате във фотоапарат с повече от 20-тина мегапиксела.

Други характеристики

Това са характеристиките, които ще ви помогнат да вземете окончателно решение при избора на нов фотоапарат.

Нито една от тях не е от съществено значение и само вие ще знаете дали са наистина важни при вземането на окончателното ви решение.

 • Дълъг живот на батерията – безогледалните фотоапарати и фотоапаратите тип „насочи и снимай“ обикновено имат много по-кратък живот на батерията от DSLR.
 • Ръчни режими на снимане – ако се интересувате от изучаване на фотографията, фотоапаратът с ръчен режим на снимане е от съществено значение.
 • Автоматични режими – доколко можете да оставите това на „мозъка“ на фотоапарата.
 • Висока кадрова честота – възможността за заснемане на няколко последователни снимки може да бъде полезна за заснемане на бързо движещи се действия.
 • Висока ISO производителност – помага ви да заснемате изображения при слаба светлина, без да използвате светкавица.
 • Въртящ се/наклонен LCD екран – полезен за селфита и експериментиране с композициите.
 • Двойни слотове за карти памет – мигновено архивиране, но е от значение само ако сте професионалист.
 • Вход/изход за микрофон – изисква се, ако сериозно искате да записвате видео.
 • Симулации на филми – уникално за фотоапаратите Fujifilm, но и други марки предлагат творчески ефекти и филтри.
 • Сензорен екран – възможността да използвате жестове на смартфона във фотоапарата може да е забавна.
 • Система за автофокус с проследяване на погледа/лицето – усъвършенствана технология за автофокус, която е ограничена до безогледалните фотоапарати.
 • Електронен визьор – електронният визьор може да показва повече информация, отколкото визьорът OVF, и предлага WYSIWYG изглед.
 • Стабилизиране на изображението – от съществено значение за по-плавен видеозапис и снимане от ръка.
 • Устойчивост на атмосферни влияния / прахоустойчивост – полезно, ако пътувате много или снимате при всякакви метеорологични условия.
 • Формат на изображенията RAW – Файловете RAW предлагат по-голяма гъвкавост при редактиране.
 • Wifi, Bluetooth, NFC – прехвърляйте изображения безжично към устройствата си и/или управлявайте фотоапарата дистанционно.

Производителите на фотоапарати се опитват да се конкурират, като въвеждат нови функции, но нашия съвет е да вземете решение въз основа на основните елементи, споменати в тази статия.

Основни аксесоари за фотоапарати

Въпреки че е важно да не прекалявате с аксесоарите, когато купувате първия си фотоапарат, има няколко неща, които смятаме за важни:

 • Софтуер – трябва да се научите да редактирате снимките, ако искате те да изпъкнат. Препоръчваме Adobe Lightroom, но има и много добри алтернативи.
 • Карта с памет – вземете най-бързата, която можете да си позволите, и бърз четец за карти с памет.
 • Резервни батерии – особено за безогледални фотоапарати.
 • Защитен екран – евтин начин да удължите живота на задния LCD екран на фотоапарата си.
 • Чанта за фотоапарат – не е необходима за фотоапарати от типа „насочи и снимай“.

Често срещана грешка на начинаещите е, че купуват всичко, което е на промоция в местния магазин за фотоапарати, но в действителност в началото са необходими много малко аксесоари.

Когато започнете да развивате своя стил и осъзнаете какъв вид фотография ви интересува, тогава някои от следните аксесоари ще ви бъдат полезни.

Допълнителни аксесоари за фотоапарати

Постарахме се да ги изброим по важност за средностатистическия начинаещ фотограф, който иска да разшири репертоара си:

 • Статив – за снимане с дълга експозиция или просто за получаване на по-остър кадър.
 • Филтри – прикрепят се към предната част на обектива за различни цели, включително UV, ND, поляризиращи и др.
 • Аксесоари за почистване – помислете за писалка за обективи, вентилатор за ракети и микрофибърна кърпа.
 • Захват за батерията – за удължаване на продължителността на работа на батерията и/или за да могат големите ръце да се държат по-добре.
 • Външна светкавица – малката светкавица на върха на фотоапарата дава нелицеприятни резултати.
 • Дистанционно управление – за задействане на фотоапарата от разстояние. Подходящо за селфита и групови снимки.

Често задавани въпроси

Какъв цифров фотоапарат да купя?

Покупката на първия ви фотоапарат може да бъде малко плашеща, затова имаме два съвета, които ще ви помогнат да изберете правилния фотоапарат за вас. Първите две неща, които трябва да вземете предвид, са бюджетът ви и целите ви като фотограф.

Стремящите се към професионална фотография и отдадените любители трябва да си вземат DSLR или безогледален фотоапарат. Във всеки случай той трябва да има сменяеми обективи. Тези фотоапарати могат да бъдат по-скъпи, но считайте, че това е инвестиция в кариерата и изкуството ви.

Ако просто търсите фотоапарат за заснемане на спомени по време на семейна ваканция, можете да вземете нещо по-леко като джобен фотоапарат. Джобните фотоапарати са много по-достъпни, но им липсва техническата мощ на по-скъпата техника.

Видеографите трябва да търсят фотоапарати, които могат да снимат в 4K и имат няколко опции за кадрова честота като 24 FPS за кинематографичен вид и по-висока кадрова честота за неща като забавени кадри.

Заслужава ли си покупката на фотоапарат?

Да, купуването на фотоапарат определено си заслужава! Ще получите висококачествени снимки с повече творческа свобода, тъй като някои настройки на фотоапарата не са достъпни за смартфоните.

Струват ли си скъпите фотоапарати?

Да, скъпите фотоапарати си заслужават. Въпреки това няма да можете да извлечете максимума от скъпия фотоапарат, ако нямате известен опит. Ако тепърва започвате да снимате, най-добре е първо да изберете достъпен вариант.

Валери Маринов
Валери Маринов

Валери Маринов е страстен почитател на новите технологии и с постоянен стремеж към изследването на постоянно развиващия се свят на иновациите. С богатия си опит в изготвянето на съдържателни статии и изчерпателни ревюта на продукти, той се отличава с комбинация от експертни познания и отдаденост. Благодарение на неутолимото любопитство към новите технологии и стремеж към съвършенство, Валери се стреми да предоставя съдържание, което не само информира, но и вдъхновява. Изчерпателните му статии и ревюта предоставят на читателите ценна информация за най-новите постижения в областта на технологиите. С богат опит като създател на съдържание и анализатор на тенденциите в света на новите технологии, той се е утвърдил като авторитетен глас в технологичната общност. Неговият ангажимент за прозрачност и почтеност гарантира, че читателите могат да разчитат на неговите ревюта за безпристрастна и надеждна информация.

Bestreviews
Logo