Най-Добри Телевизори 43 Инча 2024

Може да се окаже предизвикателство да откриете най-добрия 43-инчов телевизор за себе си измежду най-добрите телевизори на пазара, но едно малко проучване ще ви улесни максимално.

Телевизорите 43 инча са идеален избор, ако искате да увеличите размера на екрана си, без да преминавате към нещо твърде голямо, и ще функционират добре в средно голяма всекидневна или подобно помещение.

най-добри телевизори 43 инча

Най-добрите телевизори 43 инча 2024

Какво представлява 43-инчов телевизор?

Това е телевизор с диагонал 43 инча. Това е приблизително половината от размера на 80-инчов телевизор. Те се предлагат с поддръжка на Full HD или 4K разделителна способност, а в някои модели ще намерите и вградена интернет функционалност. Тъй като можете да гледате удобно 43-инчов телевизор от разстояние 6 до 8 метра, обикновено искате да използвате модел с този размер в средно голяма всекидневна.

43-инчови телевизори спрямо други телевизори

43-инчовият телевизор е е подобен на другите телевизори при показването на картината. Основната разлика е просто в размера. Телевизор с този размер ще бъде твърде голям за по-малки пространства, като кухни или стаи в общежития, но ще работи добре в дневна на апартамент.

Друго нещо, което отличава тези телевизори от по-големите модели, е, че няма да намерите OLED телевизор с размер 43 инча, но ще намерите LCD, LED и QLED модели, които поддържат Full HD и 4K резолюция. Ако търсите 8K резолюция, ще трябва да изберете по-голямо устройство, въпреки че към момента на публикуването няма да намерите много 8K съдържание за гледане.

Подобно на други модели, телевизорите от този размер също поддържат multi-HDR и Dolby Vision. Въпреки това, те все още не разполагат с някои от по-усъвършенстваните функции, които можете да намерите в по-големите телевизори, като 55-инчов 4K модел. Все пак много 43-инчови модели разполагат със смарт функции и възможности за Amazon Fire TV, Google TV, Android TV или Roku TV.

Как работи 43-инчовият телевизор

Подобно на другите телевизори, 43-инчовият телевизор преобразува електрическите сигнали в картини и звуци и ги показва на екрана. Ако това е смарт телевизор, той ще има вградена операционна система, която ви позволява да използвате интернет базирано съдържание. Това означава, че няма да е необходимо да свързвате допълнителни устройства за стрийминг, като Amazon Fire Stick или Chromecast.

Смарт телевизорът се свързва с Wi-Fi мрежа, подобно на начина, по който се свързвате с Wi-Fi с вашия лаптоп или смартфон, и се доставя зареден с приложения за стрийминг. Например Netflix, YouTube и Amazon Prime са типични примери за предварително заредени приложения.

Ако изберете обикновен телевизор, тези модели се предлагат без вградена интернет функционалност. Така че, ако искате да гледате стрийминг съдържание, ще трябва да се свържете с устройство за стрийминг, например Roku. Просто се уверете, че то има подходящи възможности за свързване, като HDMI и USB портове.

Защо да си купите 43-инчов телевизор?

Ако търсите обновление, което да не претрупва пространството ви, но да осигурява чудесно зрителско изживяване, 43-инчовият телевизор е добър избор. Както споменахме, те са идеални за средно голяма всекидневна. Кога е най-подходящият момент за покупка на такъв телевизор? Обикновено ще намерите страхотни оферти по време на празниците в края на годината и по време на разпродажбите на Черния петък. Засега нека разгледаме някои причини, поради които си заслужава да го купите и поради които ще искате да го избегнете.

Струва ли си да се купуват 43-инчови телевизори?

Искате зашеметяващо визуално изживяване: По-големите телевизори предлагат по-дълбоко усещане и по-добро цялостно зрително изживяване. Ако визуалното изживяване е ваш приоритет, 43-инчов телевизор ще бъде добро начало.


Искате усъвършенствана технология на дисплея и 4K: 43-инчовият телевизор може да има усъвършенствана технология на дисплея, като QLED, и може да поддържа 4K резолюция и HDR.

Защо 43-инчов телевизор може да не е за вас

Искате по-голям телевизор: Ако ще седите на около 6 метра от телевизора, 43-инчов дисплей би трябвало да е достатъчен. Но ако разстоянието е по-голямо, помислете за 50-инчов телевизор или нещо по-голямо.

Не разполагате с бюджет: Цената се повишава с увеличаването на размера. Ако разполагате с ограничен бюджет, разгледайте по-малки телевизори, като например най-добрия 40-инчов телевизор или 32-инчов телевизор.

Колко време ще издържи един 43-инчов телевизор?

Дълготрайността на телевизора зависи от неговото качество, от това колко добре се поддържа, колко се използва и от технологията на дисплея му.

Макар че LCD телевизорът предлага около 50 000 до 60 000 часа гледане и може да ви издържи почти две десетилетия, има вероятност да се повреди по-рано поради други причини.

При максимална или близка до максималната яркост LED телевизорите имат живот между 40 000 и 100 000 часа. Дори при интензивна употреба можете да очаквате тези телевизори да работят добре поне 5 до 7 години, а при умерена или слаба употреба – над десет години. След този период може да забележите намаляване на качеството на изображението.

OLED телевизорите се представят по-добре от LED телевизорите, но тъй като материалът, използван в конструкцията на тези панели, е органичен, те имат ограничен живот. След като използвате тези телевизори при оптимални настройки в продължение на 8 до 10 години, тяхната производителност и качество на изображението ще намалеят.

QLED телевизорите разчитат на квантови светодиоди, за да увеличат масово цветовете и яркостта на визуализациите на екрана. Тъй като не се основава на органични материали, QLED не се влошава с времето и осигурява впечатляващо качество на картината, което е по-дълготрайно от повечето други дисплейни технологии. При максимални настройки би трябвало да получите от 7 до 10 години от QLED без влошаване на визуалното качество.

Известно е също, че QLED телевизорите не са подложени на прегаряне, така че те ще ви предложат най-доброто зрително изживяване в дългосрочен план, тъй като няма да се притеснявате за статични изображения, като например логата на каналите, които се показват за дълъг период от време, оставяйки призрачно изображение на екрана.

Как да изберем най-добрия 43-инчов телевизор

Сега, след като сте решили да изберете най-добрия 43-инчов телевизор, трябва да вземете предвид няколко фактора, за да ограничите избора си. Технологията на дисплея, разделителната способност и ценовият диапазон са някои от тези аспекти. Нека разгледаме тези и други фактори по-долу.

Каква технология на дисплея искате?

Пазарът на телевизори включва основно четири вида дисплейни технологии – LCD, LED, OLED и QLED.

LCD означава течнокристален дисплей. Стандартните LCD монитори използват флуоресцентни тръби, за да създават светлина и изображения на екрана. Въпреки че са по-евтини от LED, OLED и QLED, те не предлагат най-доброто качество на картината.

LED (светлоизлъчващ диод) също използва течнокристален дисплей и светлоизлъчващи диоди за създаване на светлина. Благодарение на това светодиодите имат по-добро качество на картината в сравнение със стандартните LCD дисплеи.

И LCD дисплеите, и LED дисплеите се нуждаят от подсветка за постигане на яркост, но OLED (органичен светодиод) дисплеите не се нуждаят от такава. Те използват лист от органични светодиоди, съдържащи субпиксели, които произвеждат собствена светлина. Това осигурява по-дълбоки черни цветове, невероятен контраст на изображението и отлично качество на картината. OLED дисплеите запазват качеството и остротата си дори когато се гледат под ъгъл.

Телевизорите QLED (Quantum-dot LED) използват комбинация от традиционни LCD панели, осветени от светодиоди, и слой от квантови точки, който запълва пространството между LCD панела и подсветката. Тези дисплеи са по-ярки от OLED, което ги прави идеални за светли и слънчеви пространства. Но по отношение на качеството на картината OLED дисплеите са най-добри. Въпреки че на пазара няма да намерите 43-инчови OLED телевизори, ще намерите 43-инчови QLED модели.

Колко е разделителната способност?

Разделителната способност се отнася до броя на пикселите, които създават визуалните изображения на телевизионния дисплей – колкото по-голям е броят на пикселите, толкова по-добро е качеството и остротата на визуалните изображения.

При HD резолюцията имате 921 600 пиксела, при Full HD резолюцията броят им се удвоява до 2 милиона, а при 4K резолюцията имате цели 8 милиона пиксела. Това е колосален скок в сравнение с Full HD изображенията и означава, че всички визуални ефекти ще имат невероятна яснота въпреки размера на дисплея.

Съдържанието в 4K се увеличи значително през годините и ще намерите много 4K медии в приложения за стрийминг като Netflix и YouTube. Ако обичате да гледате филми, ще искате да си вземете телевизор, който поддържа 4K резолюция, за да можете да виждате всички визуални елементи по начина, по който е трябвало да бъдат видени.

Някои телевизори предлагат поддръжка на 8K, но има много малко налично 8K съдържание. Така или иначе, няма да намерите 8K телевизор в тази категория по размер.

Каква е честотата на опресняване?

Честотата на опресняване определя колко пъти в секунда картината се опреснява на екрана. Стандартната честота на опресняване, измерена в херцове (60 Hz), е 60 пъти в секунда.

Честотата на опресняване от 60 Hz е прилична, но твърде многото елементи, които се движат бързо, могат да направят всичко да изглежда размазано. Ето защо компаниите са създали телевизори с поддръжка на по-високи честоти на опресняване, като 120 Hz и 240 Hz. Колкото по-висока е честотата на опресняване, толкова по-плавно ще изглеждат изображенията, особено при гледане на спортни мачове или екшън филми.

Ако го използвате за игри, ще се възползвате от по-висока честота на опресняване от 120 Hz, за да изгладите визуализацията и да си гарантирате, че ще виждате повече кадри в секунда. Това може да ви даде впечатляващо предимство по време на състезателни FPS игри.

Поддържа ли HDR?

HDR е съкращение от high-dynamic range (висок динамичен обхват) и телевизорите, които го поддържат, могат да създадат широка гама от цветове, които са по-точни и естествени. Без HDR дисплеят на телевизора не може да показва определени цветове автентично. Той може само да се опита да използва заместващи цветове, но резултатът ще изглежда различно от това как първоначално е заснето изображението.

Въпреки че HDR се поддържа от LCD, LED, OLED и QLED екрани, той е достъпен само за 4K дисплеи. Освен това не забравяйте, че звукът е важен, а повечето телевизори нямат големи високоговорители. На разумна цена обаче можете да се сдобиете с множество опции за саундбарове, за да звучи телевизорът ви също толкова добре, колкото и картината.

Какъв е бюджетът ви?

На пазара ще намерите много първокласни телевизори, които струват хиляди левове и имат усъвършенствани функции. Но с помощта на известно проучване можете да намерите най-подходящия 43-инчов смарт телевизор за себе си.

Телевизорите с по-малки размери винаги са по-евтини от по-големите и ще намерите 43-инчови смарт телевизори между 600 и 2000 лева. Ако има разпродажба, можете да намерите 43-инчов модел и на по-добра цена, но не очаквайте отлично качество на картината на толкова ниски цени.

Често задавани въпроси

Добър размер ли е 43-инчов телевизор?

43-инчовият телевизор е подходящ размер, тъй като не е нито твърде малък, нито голям. Освен ако не разполагате с особено малка стая, например кухня или стая в общежитие, трябва да изберете модел с поне 40-инчов дисплей.

Коя марка телевизор е най-добра?

Макар че често става въпрос на предпочитания, Samsung, Sony и LG се смятат за едни от най-добрите марки телевизори в света.

Струва ли си да си купите 43-инчов 4K телевизор?

Ако сте любител на филмите или играете конзолни игри във всекидневната си, ще бъдете доста доволни от 43-инчов 4K телевизор. С 4K резолюцията ще получите четири пъти по-голяма яснота в сравнение с Full HD резолюцията, което означава, че можете да се наслаждавате на по-ярки визуални ефекти без загуба на качество.

По-добър ли е QLED от OLED?

Не е задължително единият да е по-добър от другия, но те предлагат различни предимства. QLED дисплеите са по-ярки от OLED, но OLED има по-дълбоки черни цветове, по-висок контраст и по-добро HDR изображение в сравнение с повечето QLED.

Прави ли Netflix 4K?

Да, Netflix разполага с огромна библиотека с 4K съдържание, включително филми, предавания и документални филми.

Bestreviews
Logo